<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Valls fa un pas endavant per recuperar l’Hort del Rector

La ciutat dona continuïtat a la consolidació de la muralla i aprova inicialment aquesta nova fase, que preveu convertir l’espai en zona verda i connectar-lo amb el nivell de carrer de la muralla de Sant Antoni amb ascensor

12 mayo 2025 20:05 | Actualizado a 13 mayo 2025 07:00
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Valls dona continuïtat al projecte de consolidació, reinterpretació i urbanització de la muralla medieval del segle XIV i ara fa un nou pas endavant per recuperar l’Hort del Rector, espai que se situa als peus de l’absis de l’església de Sant Joan i que es troba per sobre de l’antiga muralla. El solar se situa, per tant, entre l’església de Sant Joan, la muralla de Sant Antoni i el carrer del Mur.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Valls ja ha aprovat de forma inicial el projecte, que permetrà obrir l’espai com a parc verd. A més, proposa connectar amb ascensor aquest espai amb el nivell de carrer de la muralla de Sant Antoni, salvant el desnivell.

Els treballs donaran continuïtat a la rehabilitació del primer tram de la muralla de Sant Antoni –la que està més a tocar del Portal Nou–, ja duta a terme entre 2022 i 2023; i també a la fase més recent de consolidació de la muralla medieval de Sant Francesc, iniciada aquest passat mes de març i ara mateix en execució.

La fase de l’Hort del Rector té com a principal objectiu «corroborar l’existència de la muralla medieval del segle XIV en aquest tram i garantir la seva pervivència», segons s’indica al projecte. També adequar l’entorn immediat, recuperant aquest espai urbà per l’ús públic i facilitar la visita i la lectura arquitectònica.

Concretament, la intervenció constarà de dues parts: una de consolidació, restauració i reinterpretació del mur; i una segona d’urbanització del solar. Prèviament a l’inici de les obres, es realitzaran quatre rases arqueològiques paral·leles per determinar la traçat real de la muralla i, un cop detectat, es procedirà a realitzar l’excavació arqueològica de la muralla. Un cop documentades les restes, es protegiran per ser posteriorment cobertes i s’evidenciarà la seva presència amb un canvi de paviment. En aquest àmbit de l’Hort del Rector es crearan zones de descans amb bancs i parterres, amb plantació d’arbres, tot i que el disseny definitiu de la plataforma es veurà condicionat pel traçat real de la muralla. L’espai per on se circularà serà de tipus maó ceràmic, mentre que el traçat de la muralla s’evidenciarà amb un altre tractament. L’espai entre les zones de circulació i la muralla serà un coixí verd.

Subvenció del 2% Cultural

El pressupost d’execució material seria de 678.719,37 euros (sense IVA) i un pressupost d’execució per contracte de 977.288,02 euros (IVA inclòs). L’obra té finançament del 2% de Cultural del Govern espanyol, que es tradueix a una subvenció de 732.000 euros.

Ara, el projecte està a informació pública durant un termini de 15 dies i se sol·licita informe a la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Un cop el projecte quedi aprovat definitivament, en els propers mesos es preveu licitar i, si va tot sobre el previst, adjudicar els treballs aquesta propera tardor, amb la idea que la intervenció estigui finalitzada a finals dels 2026.

Comentarios
Multimedia Diari