Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Xavier Graset, nou ambaixador dels Xiquets de Valls

Un dels primers actes previs va ser la proclamació d’aquesta distinció que les dues colles castelleres atorguen des del 2011 i amb la que enguany han homenatjat el periodista coincidint amb el centenari de la ràdio

16 junio 2024 19:38 | Actualizado a 17 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La proclamació de l’ambaixador dels Xiquets de Valls és un dels actes previs més rellevants de la Festa Major de Sant Joan. Aquest és un esdeveniment que es realitza des de l’any 2011, en què una comissió formada per representants de les dues colles de la ciutat fan un reconeixement a persones o entitats que han contribuït al ressò, la visibilització i la projecció dels castells.

L'ambaixadora de l’any passat va ser la pallassa Pepa Plana, que acaba sempre les seves actuacions fent l’aleta mentre sona el toc de castells. Enguany, ha estat el torn del periodista Xavier Graset, qui va conduir l’acte de col·locació de la primera pedra del Museu Casteller de Catalunya l’any 2015 i també va ser el presentador de la primera Nit de Castells de Valls.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Valls, Laia Castells, va assenyalar que la decisió va ser pressa per unanimitat i que enguany coincideix amb el centenari de la ràdio, un «element imprescindible per entendre l’evolució i divulgació del fet casteller». Castells va explicar que la comissió ha volgut reconèixer la tasca del periodista i també com a «gran coneixedor del panorama cultural català i ferm defensor del potencial de les comarques del sud».

En aquest sentit, el president de la Joves, Ian Gallart, va afirmar que «falta tot just menys d’una setmana perquè comenci la nostra Festa Major i amb ella, la primera gran cita castellera vallenca de la temporada. Ens fa especial il·lusió comptar amb un ambaixador de luxe, un periodista nascut a Vila-seca i amb un important arrelament al Camp de Tarragona».

En la mateixa línia, el president de la Vella, Xavier Pons, va afegir: «En aquest acte previ a la Festa Major també volem recordar que tot comença a Valls. Les dues colles vallenques donem el tret de sortida al que nosaltres sempre hem anomenat ‘la temporada oficial’, la que va de Sant Joan a Santa Úrsula».

En últim lloc, va ser el torn per a Xavier Graset, qui visiblement cofoi, va dirigir unes paraules al públic que es va aplegar a la plaça Pere Català Roca. «No tinc gaire força, d’equilibri intento tenir-ne, de valor el just i de seny depèn dels dies –va dir per començar el seu discurs–. En tot cas, aquests valors que tenim tan clavats al cap són paraules i el que compta quan surts a la plaça és que aquestes paraules es tradueixin en fets».

El periodista va destacar l’historial centenari dels castells i també l’evolució que han patit, gràcies als coneixements i estudis del fet casteller. També va subratllar el paper de la capital de l’Alt Camp com a «essència» dels castells. «D’aquest quilòmetre zero neixen els castells i això no ho pot dir ningú més que els Xiquets de Valls».

Graset, que estarà en possessió de la distinció d’ambaixador fins al 27 d’octubre –darrer dia de la Fira de Santa Úrsula–, va finalitzar la seva intervenció assegurant que serà «un any sensacional» per als Xiquets de Valls.

El sorteig de la diada

Tot seguit, es va realitzar el sorteig de la diada de Sant Joan. La Joves va triar ‘creu’ i la Vella ‘cara’. Xavier Graset va llençar la moneda a l’aire i va sortir ‘cara’. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va decidir que seran els primers a actuar a la plaça del Blat. L’acte va finalitzar amb l’aixecament dels dos pilars d’homenatge a l’ambaixador 2024.

Comentarios
Multimedia Diari