Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

45 agents de la Policía Nacional, a punt de judici per les càrregues de l’1-O a Barcelona

El jutjat d’instrucció número 7 conclou la instrucció. Els investigats queden processats per delictes de lesions, tortures i contra la integritat moral

25 enero 2023 14:06 | Actualizado a 25 enero 2023 16:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació de les actuacions de la Policia Nacional l’1 d’octubre del 2017 a la capital catalana contra el referèndum d’independència.

Més de cinc anys després dels fets, ha deixat a punt per ser jutjats 45 policies nacionals, i arxiva les diligències per a 20 més, per les dures càrregues en diversos centres educatius de la ciutat, que van deixar desenes de ferits.

Segons el magistrat instructor, els fets podrien constituir delictes de lesions, contra la integritat moral i fins i tot de tortures. La Policia Nacional va actuar aquell dia en 27 escoles o instituts de Barcelona, i en tots hi va haver denúncies, però no totes han prosperat.

En una llarga interlocutòria de 69 pàgines, el jutge desgrana un a un tots els centres on hi va haver incidents. En dos d’aquests centres no hi va haver incidents. En altres centres hi va haver incidents, però el jutge no veu demostrat, per falta de proves, sobretot audiovisuals, que la policia actués de forma desproporcionada, segons els protocols, o no s’ha pogut identificar l’autor dels fets denunciats.

El jutge recorda que els concentrats no havien de conèixer l’ordre judicial de desallotjament. Per això, en alguns dels centres, el jutge diu que l’actuació policial va ser totalment «desmesurada» en general i no es van seguir els protocols. Així, per exemple, explica que en alguns casos no es va fer cap negociació ni advertència als votants concentrats, es va fer ús de la força de forma «clarament innecessària» davant de la multitud «sense cap actitud agressiva» i amb gent gran pel mig. També descriu cops de porra, de peu i de puny al cap i la cara de votants ja desallotjats amb «finalitat únicament lesiva» o empentes innecessàries. Els centres més afectats són l’escola Mediterrània, de la Barceloneta, l’institut Pau Claris, amb l’actuació a l’escala, i l’escola Ramon Llull, amb desenes de lesionats.

Entre els policies que queden processats n’hi ha que haurien causat lesions importants a l’orella d’algun votant, al cap o a gent gran. Alguns dels caps de l’operatiu queden processats per no haver supervisat l’actuació dels seus subordinats, o haver-los indicat càrregues sense advertència prèvia.

El magistrat descarta seguir el procediment contra ningú pel delicte de danys, a causa de les destrosses causades per la policia a les portes de les escoles per poder entrar i intervenir les urnes. Segons el magistrat, l’ordre judicial permetia forçar els panys i les portes per poder entrar. Això fa que la Generalitat quedi apartada com a acusació particular per aquests danys, com ja va passar fa mesos amb l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, el jutge tampoc deixa com a investigat cap ciutadà per delicte d’atemptat a l’autoritat o desobediència, i per tant també aparta l’acusació particular del Sindicat Professional de Policia.

Comentarios
Multimedia Diari