L'AECC insta al Govern a mantenir la cobertura en els programes de cribatge de càncer de còlon

L’associació es reuneix amb el director de l’Oficina de Cribratge de Càncer de la Generalitat de Catalunya per posar de manifest la importància de sumar esforços per assegurar que tothom accedeixi al programa de cribratge de còlon

01 abril 2021 10:11 | Actualizado a 01 abril 2021 13:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’AECC-Catalunya contra el Càncer s’ha reunit avui amb el Dr. Josep Alfons Espinàs, director de l’Oficina de Cribratge de Càncer de la Generalitat de Catalunya en relació a la cobertura del programa de cribratge del càncer de còlon. Al llarg de l’any passat la cobertura d’aquest es va aturar causant un 60% de cobertura i des de l’associació s’ha reclamat la importància de no aturar el programa malgrat la pandèmia i sumar esforços per assegurar que tothom hi pugui accedir.

El Dr. Espinàs ha explicat que el reinici dels programes de cribratges després de l’aturada de quatre mesos coincidint amb la primera onada de la pandèmia de la Covid es va portar a terme amb diferències territorials. Aquesta aturada, a més de baixar la taxa de cobertura, va ajornar la realització de 3.800 colonoscòpies a positius, que s’han reprès sense prioritzacions.

Des de l’Oficina de Cribratge de Càncer s’han compromès a millorar la promoció i difusió del programa de cribratge, amb l’objectiu de millorar la taxa de participació, la qual ha disminuït del 47% a l’any 2014 al 44% a l’any 2019. No obstant, aquesta xifra es manté per sota del mínim desitjable del 65% considerat per l’AECC. A més, el Dr. Espinàs i l’associació han coincidit en la necessitat de portar a terme un estudi per conèixer i analitzar les barreres que existeixen a l’hora d’accedir al programa de cribratge i, així, fer possibles millores.

“El cribratge del càncer salva vides, i també estalvien recursos al sistema sanitari. El càncer de còlon és un dels més fàcils de detectar precoçment, i és superable en el 90% dels casos en el que es detecta a temps. Que la població conegui aquesta informació és clau perquè es mobilitzi a participar en els programes de cribratge poblacional. La pandèmia del coronavirus ha acaparat el protagonisme i l’atenció sanitària del darrer any, però ha arribat l’hora que el càncer i la seva prevenció recuperin el focus d’atenció. No podem quedar-nos enrere: els programes de cribratge poblacional han de reprendre’s a bon ritme i amb totes les mesures de seguretat per seguir salvant vides”, assegura Pilar Cort, representant autonòmica de l’AECC-Catalunya contra el Càncer i Fede Adan, president de la junta provincial de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari