Creixen un 28% les víctimes a les carreteres catalanes aquest 2015

Els mesos d´estiu han sigut molt negatius i trenquen la tendència positiva que s´havia donat els dos anys anteriors. Els motoristes representen el 39% dels casos

19 mayo 2017 21:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les dades de sinistralitat que presenten les carreteres catalanes «preocupen i molt» a la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech. Entre l’1 de gener i l’1 d’octubre de 2015 han mort 133 persones, un 28% més que durant el mateix període de temps que l’any anterior. De fet, en tot el 2014 en van morir només 7 més, 140. Durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre s’han reproduït els mateixos resultats negatius de l’inici d’any.

Aquest estiu ha crescut la mortalitat en un 37%, de 49 finats s’ha passat a 67. Domènech tornava a remarcar el cas dels motoristes i alertava contra les distraccions relacionades amb els telèfons mòbils per consultar xats com ara el WhatsApp.

Els plans de seguretat de l’SCT preveuen reduir la mortalitat en un 30% entre 2010 i el 2016. Les dades d’aquest 2015 suposen una reducció del 27,3% en relació al registre de fa 5 anys. Domènech matisava d’aquesta manera que les dades són positives a gran escala tot i que la comparativa amb el 2014 –o el 2013– resulta negativa perquè aquests van ser anys excepcionalment bons.

 

‘Ha de canviar’

Aquesta lectura més contextualitzada dels resultats, però, no pot desmentir que les dades actuals són «molt preocupants». En relació als anys anteriors han crescut notòriament els morts i els ferits greus i aquestes xifres «han de canviar».

Domènech reconeixia que es desconeixen les causes exactes que hi ha al darrere d’aquest any més problemàtic a la carretera. Sí que recordava que els motoristes, que només representen el 10% de la mobilitat, suposen el 39% dels morts i ferits greus, una proporció massa desajustada.

En aquest sentit insistia que recentment el Departament d’Interior i Anesdor, l’Associació nacional d’empreses del sector dues rodes, han impulsat per primera vegada formació a motoristes a peu de carretera a través del programa Formació 3.0 que té l’objectiu d’augmentar la seguretat viària dels conductors de motos i ciclomotors.

La directora també va voler alertar novament contra les distraccions al volant, que estan sovint entre les causes d’accidents més greus. Moltes d’aquestes es deriven de consultes que es fan a xats com ara WhatsApp mentre el cotxe està en marxa.

 

Dues víctimes a Vilajuïga

Dues persones van perdre la vida ahir a la tarda en sortir de la via i estimbar-se un turisme a l’N-260 a Vilajuïga (Alt Empordà). Un cotxe que circulava en direcció a Figueres va perdre el control, picà contra un talús i bolcà, impactant de retruc amb un altre vehicle que anava en direcció Llançà.

Comentarios
Multimedia Diari