Deshidratació

19 mayo 2017 18:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’aigua és un component important del cos humà i quan el nostre organisme no té la quantitat suficient que necessita, no pot realitzar les seves funcions de forma adequada, produint-se el que anomenem deshidratació.

En condicions normals, tots perdem aigua a diari a través de la suor, les llà- grimes, l’orina i les femtes. En una persona sana, aquesta aigua es recupera bevent líquids i menjant aliments que la continguin.

Casos amb risc de deshidratació:

Quan es presenta febre elevada, diarrea o vòmits, el malalt pot perdre aigua en quantitat superior a la que ingereix. Si a la pèrdua excessiva de líquids afegim el consum insuficient d’aigua, la deshidratació pot aparèixer fàcilment.

La deshidratació també la poden ocasionar les pèrdues hídriques en dies calorosos, la realització d’exercici intens, així com alguns medicaments, com els diürètics, que comporten una major eliminació de líquids i electròlits del cos. Sigui quina sigui la causa que la provoca, la deshidratació s’ha de tractar com més aviat millor.

Els nens i les persones majors de 60 anys són especialment susceptibles a la deshidratació.

Símptomes:

? Set

? Boca seca

? Miccions menys freqüents

? Pell seca

? Mareig

? Confusió i fatiga, entre altres

Prevenció:

Per prevenir la deshidratació, és millor prendre una sèrie de precaucions, com assegurar-se de beure més líquid del que es perd, sobretot quan s’està treballant, jugant o fent exercici sota el sol en dies calorosos.

Tractament:

La deshidratació es classifica basant-se en el percentatge de pèrdua de pes corporal en lleu, moderada o greu:

Lleu: l’aportació oral de líquids pot ser tractament suficient. És millor subministrar amb freqüència petites quantitats de líquid, sobretot en nens, fent servir una cullera o una xeringa, en comptes de forçar el nadó o el nen a beure una quantitat gran de líquid de cop, perquè això pot causar vòmits. Una vegada aconseguida la tolerància, es pot anar incrementant el volum que s’administra de forma gradual.

Greu: necessita atenció mèdica urgent, perquè pot arribar a ser mortal.

Les solucions de rehidratació oral permeten recuperar l’aigua i les sals, i ajuden l’organisme a recuperar-se.

Consells:

? És important vigilar amb cura els malalts, sobretot nadons, nens o persones d’edat avançada.

? En cas de sospitar-se un procés de deshidratació, cal buscar assistència mèdica abans que la persona desenvolupi una deshidratació moderada o severa.

? Fins i tot quan la persona està bé de salut, ha de consumir prou líquid tots els dies, i més quan el clima és càlid o es fa exercici.

I recordi: davant de qualsevol dubte, consulti el seu metge o farmacèutic

Comentarios
Multimedia Diari