L'A-27 arriba per fi a Valls

La ministra Ana Pastor anuncia l'obertura de la variant de la ciutat per al mes de desembre. El territori es mostra crític amb la demora de les obres (Àudios)

19 mayo 2017 21:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha inaugurat aquest dimarts els 9,5 quilòmetres del segon tram de l'A-27 entre el Morell i la C-37 a Valls, i ha anunciat per al mes de desembre l'obertura al trànsit de la variant de Valls. Pastor ha subratllat que aquests tres trams hauran suposat una inversió de 211 MEUR i ha manifestat la voluntat de "reactivar" les obres fins a Montblanc. Durant l'acte, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, se n'ha mostrat satisfet, però ha recordat que Foment va rebutjar la proposta del Govern de recórrer a la participació privada per impulsar les obres. "Tenim la sensació agredolça que podríem haver anat més enllà i haver avançat més ràpid", ha etzibat Vila.

L'autovia A-27 ja arriba a l'alçada de Valls. Després que a l'agost del 2013 s'inauguressin els primers 7,8 quilòmetres d'aquesta carretera entre Tarragona i El Morell -amb una inversió de 82,4 MEUR-, aquest dimarts s'han posat en marxa els 9,5 quilometres entre El Morell i la variant de Valls, que han representat una inversió de 86,38 MEUR. El perllongament de l'autovia suposarà una alternativa per als 18.000 vehicles que, de mitjana, circulen per l'N-240 entre el Tarragonès i l'Alt Camp.

El nou tram inaugurat aquest dimarts per la ministra de Foment transcorre en paral·lel a l'N-240 pels municipis del Morell, Vilallonga del Camp, el Rourell, la Masó i Valls. La via disposa dels enllaços del Rourell, la Masó i Valls sud, on connecta amb la C-37 que uneix Alcover i la capital de l'Alt Camp. El projecte inclou sis viaductes -un sobre el riu Francolí de 252 metres- i la instal·lació de tres quilòmetres de pantalles per reduir el soroll.

Pel que fa al tercer tram de l'autovia, un total de cinc quilòmetres que corresponen a la variant de Valls, es posaran en marxa al desembre, amb una inversió de 86,4 MEUR. "Els tres trams sumaran 22,3 nous quilòmetres d'autovia i 211,7 MEUR d'inversió", ha resumit Pastor, qui ha assegurat que l'A-27 és una infraestructura prioritària per al Camp de Tarragona i el conjunt de Catalunya.

 

Reactivació fins a Montblanc i rotondes a l'N-240 a les Garrigues

De cara a l'any que ve, la ministra ha apuntat que està previst "reactivar" les obres del tram Valls-Montblanc, que inclou un túnel d'1,6 quilòmetres sota el Coll de Lilla, i licitar el projecte de l'últim tram de connexió de l'A-27 amb l'AP-2 a Montblanc. A més, Pastor ha apuntat que, entre Montblanc i Lleida, es portaran a terme "aquelles actuacions necessàries per millorar la fluïdesa i reforçar la seguretat vial" en el tram amb més volum de trànsit, el de la variant de les Borges Blanques fins a Lleida.

Així, la ministra ha avançat que, abans de finals d'any, s'iniciaran les obres de la rotonda de Margalef, i la licitació de les tres rotondes anunciades al pas de l'N-240 per Juneda. A més, Pastor ha subratllat que, a "mitjà termini", s'abordarà el desdoblament de l'N-240 entre les Borges Blanques i Lleida. La ministra ha destacat també que el tram Montblanc-Lleida de l'AP-2 és un dels sis trams d'autopistes de peatge que s'han seleccionat dins del pla de desviament voluntari de camions.

 

Vila critica que les obres s'haurien pogut enllestir abans

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha manifestat davant la ministra que "la satisfacció ha de ser absoluta i total" per l'avenç de l'A-27, unes obres que "constaten que aquell forat negre que va suposar la recessió el 2010, amb un munt d'infraestructures a mig fer, finalment han quedat enrere". Vila ha destacat, sobretot, la millora de la connexió entre Tarragona i Valls, "un problema històric i cronificat".

Malgrat això, Vila ha manifestat que té una sensació "agredolça" perquè Foment va rebutjar la proposta plantejada pel Govern per desencallar les obres a partir d'un acord de col·laboració pública i privada amb Abertis. "Ens hagués permès anar més enllà i avançar més ràpid, en la línia de possibilitar que allò que no puguem resoldre amb recurs pressupostari ho abordem amb altres solucions", ha manifestat el conseller.

 

Pastor subratlla el compromís inversor amb Catalunya

Durant l'acte d'inauguració, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha subratllat que en el període 2012-2016 la dotació inversora a la demarcació de Tarragona assolirà els 305 MEUR. A més, pel que fa a les carreteres catalanes en el seu conjunt, Pastor ha afirmat que la inversió en aquesta legislatura supera els 928 MEUR, als quals cal sumar els 196 MEUR consignats als comptes del 2016. "Estem fent un esforç humà i pressupostari que demostra el compromís de Foment amb la millora i modernització de les infraestructures catalanes", ha conclòs.

Abans de visitar les obres de l'A-27, Pastor ha inaugurat al Port de Tarragona la tercera Jornada de Mitjans de Comunicació, organitzada per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE). Durant l'acte, la ministra ha afirmat que l'impuls de les infraestructures a l'Estat no corresponen a un "repartiment", ni hi ha "ciutadans de primera, i de segona", sinó que "tots paguen impostos i cal que se'ls retorni amb infraestructures".

Aprofitant la seva estada a Tarragona, la ministra ha subratllat que el Port de Tarragona és "el quart més important d'Espanya", amb un moviment acumulat enguany de més de 22 milions de tones. A més, la ministra ha constatat la capacitat de la instal·lació tarragonina d'invertir i créixer, malgrat la crisi, i ha subratllat que el Port "no costa diners als espanyols, ja que es finança amb els diners que genera".

La ministra, que ha hagut de parlar durant més d'un quart d'hora a viva veu per un tall de llum que ha inutilitzat la megafonia, ha posat en valor els més de 500 quilòmetres d'AVE que s'han posat en marxa aquesta legislatura. Pastor ha afirmat que els recursos s'han invertit "en fer millores per al país, i no en fer obres faraòniques", i ha posat en valor que Espanya sigui líder en exportacions, turisme i creixement econòmic.

Durant la jornada, el president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha reclamat l'arribada de l'ample ferroviari internacional i poder disposar d'un calendari "per poder promocionar més i millor el nostre Port". A més, ha reivindicat l'impuls definitiu de l'A-27, malgrat que, segons ha destacat, "avui s'ha donat un gran pas de gegant amb la inauguració del nou tram".

En la mateixa, la patronal tarragonina ha celebrat en un comunicat la posada en marxa d'un nou tram de l'A-27. El president de la CEPTA, J. Antoni Belmonte, ha afirmat que generarà "menys trànsit, més rapidesa i més productivitat". Tot i això, Belmonte ha recordat que l'obra no s'ha acabat i que "és important assegurar i garantir el final de l'autovia fins a Montblanc per poder connectar al territori amb la màxima rapidesa possible".

Comentarios
Multimedia Diari