Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  La Fundació Henri Dunant de Ginebra, verificador internacional de les reunions el PSOE-Junts

  La institució independent suïssa ha fet de mediador en conflictes d’arreu del món i va anunciar la dissolució d’ETA

  01 diciembre 2023 16:11 | Actualizado a 01 diciembre 2023 16:16
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  La Fundació Henri Dunant, radicada a Suïssa, actuarà com a verificador en les negociacions entre el PSOE i Junts, segons ha avançat aquest divendres ‘El Español’. S’encarregarà de garantir que les parts compleixen els acords assolits a la taula de negociació i participarà com a tercer actor a les reunions. Es tracta d’una fundació privada independent, basada en els principis d’humanitat, imparcialitat i independència i vinculada a la Creu Roja Internacional, que es finança amb donacions privades i aportacions de governs com els Estats Units, Suïssa, Noruega i també la Unió Europea. El 2018 va ser l’entitat que va certificar als governs espanyols i francès la dissolució de l’organització terrorista ETA.

  Els representants de la Fundació participaran aquest dissabte a la reunió que Junts i el PSOE han de celebrar en el marc de l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Les dues delegacions estaran encapçalades previsiblement pel secretari general de Junts, Jordi Turull, i pel secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán.

  El govern espanyol ha evitat confirmar cap informació relacionada amb la mediació o la reunió d’aquest dissabte, però tampoc ha desmentit cap extrem. Aquest divendres el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha insistit que el seu govern serà «discret amb les converses» i «quan hi hagi acords els farem públics».

  El Centre pel Diàleg Humanitari Henri Dunant és una organització hereva de la Fundació Henri Dunant, fundada el 1965 pel Premi Nobel de la Pau Henri Dunant. Centra les seves activitats en quatre àrees: la mediació tècnica, la protecció civil, les negociacions per al desarmament i la reconstrucció de les infraestructures judicials en països que han viscut conflicte.

  El 3 de maig del 2018 el seu director, David Harland, va ser l’encarregat de certificar als governs espanyol i francès la dissolució d’ETA. En la seva compareixença va recordar que les negociacions per fer possible aquella dissolució havien començat 14 anys enrere amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i va agrair la tasca a l’expresident del PSE Jesús Eguiguren, al lehendakari Íñigo Urkullu, i al coordinador de Bildu, Arnaldo Otegi.

  Comentarios
  Multimedia Diari