L’Audiència Nacional no veu delicte cremar una foto del rei

El jutge arxiva una denúncia policial per cremar fotos del rei Felip VI en mostrar-se d’acord amb el Tribunal Europeu de Drets Humans
 

10 mayo 2018 11:44 | Actualizado a 10 mayo 2018 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutge José de la Mata es mostra d’acord amb el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en què els fets s’emmarquen en la llibertat d’expressió i en una «manifestació simbòlica del rebuig i de la crítica política de la Corona».

Precisament, la denúncia va ser presentada contra una jove que va participar en una protesta que es va convocar després que el tribunal amb seu a Estrasburg condemnés Espanya a indemnitzar dos joves catalans als quals l’Audiència Nacional va imposar 15 mesos de presó el 2008 per un delicte d’injúries a la Corona -pena que va ser substituïda per una multa de 2.700 euros- per cremar una foto dels reis després d’una manifestació a Girona. 

La mateixa Audiència Nacional que, després de veure la sentència del TEDH del passat 13 de març, opta aquest cop per arxivar la denúncia perquè «l’acte denunciat va ser expressió simbòlica d’una insatisfacció i d’una protesta que no va incitar a l’odi o a la violència i que no constitueix una manifestació del discurs de l’odi».

Llibertat d’expressió

En el seu acte d’arxiu, De la Mata recull diferents sentències de l’Audiència Nacional que al·ludeixen a la llibertat d’expressió, però també cita la sentència del tribunal europeu, segons la qual la crema de fotos del monarca no va suposar un «atac personal». 

Més bé una «crítica al que el rei representa, com a cap i símbol de l’aparell estatal i de les forces que, segons els demandants, havien ocupat Catalunya, la qual cosa afecta l’àmbit de la crítica o dissidència política i correspon a l’expressió d’un rebuig a la monarquia com a institució».

José de la Mata recorda que, segons el TEDH, «un acte d’aquest tipus ha de ser interpretat com a expressió simbòlica d’una insatisfacció i d’una protesta», una «forma d’expressió d’una opinió en el marc d’un debat sobre una qüestió d’interès públic, és a dir, la institució de la monarquia».

Comentarios
Multimedia Diari