Les obres d'art del Museu de Lleida arriben al Monestir de Sixena

El govern aragonès denuncia que falta una de les 44 peces i que algunes estan "molt deteriorades"

11 diciembre 2017 15:26 | Actualizado a 12 diciembre 2017 12:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La comitiva aragonesa que a les 14 hores ha sortit del Museu de Lleida carregada amb les obres d'art en litigi ha arribat al voltant de dos quarts de quatre de la tarda al Monestir de Vilanova de Sixena. Una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s'ha personat al Museu de Lleida de matinada acompanyada per tècnics aragonesos. El dispositiu ha arribat amb una furgoneta i un camió, on s'han carregat les caixes necessàries per fer el trasllat. Els Mossos d'Esquadra han blindat durant hores l'entorn del museu per impedir l'entrada de persones que s'han concentrat a les portes amb crits de "lladres" i contra l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. El termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat dels bens de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida expirava aquesta propera mitjanit, una resolució que ha acatat el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155. Des de primera hora, prop d'un centenar de persones s'han congregat al monestir per esperar l'arribada de les obres. Amb tot, el govern d'Aragó ha denunciat que falta una de les 44 peces de Sixena i que algunes estan "molt deteriorades".

S'ha complert el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat i un fort dispositiu policial acompanyat per tècnics aragonesos, una furgoneta i un camió s'ha endut les 44 peces d'art de Sixena que estaven al Museu de Lleida. 

Després de més de deu hores dins l'equipament, el camió ha sortit direcció el Monestir de Sixena cap a les 14h del migdia, enmig de crits dels centenars de manifestants que s'hi ha congregat durant tot el matí i que han protagonitzat moments de tensió amb la policia. 

L'operació ha començat de matinada, quan tècnics del govern aragonès i la Guàrdia Civil han arribat al Museu amb les caixes per traslladar les obres. El procés per embalar ha estat llarg i meticulós, ja que moltes de les obres es troben en un estat d'extrema debilitat. 

Una vegada el camió ha sortit de davant del Museu, els treballadors de l'equipament han sortit a saludar els concentrats visiblement emocionats i han entonat 'Els segadors'. Durant tot el dia, diversos carrers del centre de Lleida han estat tallats al trànsit per la policia, que custodiava l'equipament cultural.

El Monestir, "preparat" per a la recepció de les obres 

El govern de l'Aragó ha assegurat des de fa setmanes que es troba preparat per traslladar les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties. Amb tot, els museus catalans s'han posicionat en contra i han qüestionat que es faci en condicions òptimes per a la seguretat dels bens.

De fet, prop d'un centenar de persones s'han apropat durant el matí d'aquest dilluns a l'exterior del monestir de Sixena, a Osca, on es preveu que en les properes hores arribin les 44 obres d'art procedents del Museu de Lleida. Els assistents viuen "expectants" aquest moment i amb la sensació que "s'ha fet justícia" després d'anys de litigi. Entre els assistents, hi ha diversos membres de la plataforma 'Sijena sí', entitat que ha celebrat l'arribada de les peces i que espera que també es puguin traslladar a l'Aragó la resta de patrimoni que hi ha a Lleida i que reclama el Bisbat de Barbastre-Montsó així com els municipis de Peralta de Alcofea, Berbegal i El Tormillo, a més de les pintures murals també originàries del monestir que estan exposades al MNAC.

Diversos efectius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola també s'han desplaçat fins a l'exterior del monestir. Per amenitzar l'espera s'han pogut escoltar cançons tradicionals aragoneses.

Comentarios
Multimedia Diari