Puigdemont: 'L'Estat havia preparat una onada duríssima de violència als carrers de Barcelona i de Catalunya'

"Els que han enganyat són els que van dir que en absència de violència es podia parlar de tot", ha dit el president català Carles Puigdemont

07 noviembre 2017 11:41 | Actualizado a 07 noviembre 2017 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'expresident català Carles Puigdemont ha explicat avui que si el seu govern no va implementar la declaració d'independència i no va fer efectiva la proclamació de l'autodenominada "república catalana" va ser pel temor que tenia que la resposta de l'Estat provoqués "una onada duríssima de violència".

En una entrevista de Catalunya Ràdio efectuada a Brussel·les (Bèlgica), Puigdemont ha reconegut que el Govern que presidia va decidir no fer efectiva la declaració d'independència aprovada pel Parlament, cosa que va provocar que ni tan sols aprovés els decrets previstos a la llei de transitorietat, suspesa pel Tribunal Constitucional.

"No ho vam fer -ha explicat- perquè l'Estat preparava una repressió molt dura. Ja vam veure el que va passar l'1 d'octubre, de manera que era evident" que podia tornar a actuar -ha dit- impulsat per "la seva pulsió autoritària" i respondre amb "més violència i odi".

Segons Puigdemont, "no crec que estigués absolutament equivocat en témer que l'Estat havia preparat una onada duríssima de violència als carrers de Barcelona i de Catalunya" si la declaració d'independència i de proclamació de la "república catalana" s'hagués intentat fer efectiva.

"No ho vam fer -ha explicat- perquè l'Estat preparava una repressió molt dura. Ja vam veure el que va passar l'1 d'octubre, de manera que era evident"

El problema de fons, ha afegit, és que "tenim en davant un Estat que sap que només pot guanyar si és fora de la democràcia, perquè a través de la democràcia nosaltres hem guanyat sempre".

El president cessat ha negat, en aquest sentit, la interpretació que ell i el seu govern han "enganyat" els catalans en no voler culminar el procés d'independència: "Els que han enganyat són els que van dir que en absència de violència es podia parlar de tot". Ha subratllat també que "la república només és possible en un context democràtic".

"No ens podem permetre accedir a la independència prescindint de la democràcia" encara que des de l'Estat "s'estiguin vulnerant els drets bàsics", ha argumentat. 

Comentarios
Multimedia Diari