Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Respostes als dubtes sobre el risc químic

01 julio 2022 10:15 | Actualizado a 06 julio 2022 09:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La legislació de protecció civil reconeix el dret de la ciutadania a ser informats dels riscs col·lectius greus que els poden afectar i de les mesures de seguretat a prendre i com actuar en cas d’emergència.

En el cas del risc químic vinculat a activitats industrials que treballen amb substàncies perilloses, els mecanismes de prevenció i seguretat industrial tenen com a objectiu evitar un accident químic que pugui provocar danys greus. Tanmateix, si aquestes mesures fallen es pot produir una emergència química sobtada i que en molt poc temps arribi a afectar a la població més propera a la indústria. Per això, és necessari que les persones que viuen, treballen, estudien o simplement es mouen a l’interior de les zones de risc químic coneguin com actuar en cas d’emergència química per evitar quedar afectats.

Una forma fàcil de conèixer les principals mesures d’autoprotecció a aplicar en cas d’emergència química és a través de preguntes freqüents que recullin de forma pràctica com actuar en diferents circumstàncies, com les que es recullen a continuació:

Què és un accident químic? És una situació no controlada en un establiment industrial on estan implicades substàncies perilloses i que pot suposar un perill greu per a les persones, els béns o el medi ambient, tant a l’interior com a l’exterior.

Com m’he de protegir en cas d’accident químic? La millor manera d’estar protegit és el confinament, tancant-te a l’edifici més proper i quedant-t’hi fins que s’indiqui que no hi ha risc a l’exterior.

Per què no he d’evacuar la zona? Perquè si surts a l’exterior estaràs més exposat als efectes de l'accident. El cotxe tampoc és un lloc prou segur. A més, es pot provocar el col·lapse de les carreteres i dificultar l’arribada dels serveis d’emergència.

Per què el confinament és la millor manera de protegir-se? Perquè quedar-se dins dels edificis augmenta considerablement el grau de protecció davant núvols tòxics i explosions

Puc anar a buscar persones de la meva família que no estiguin amb mi en el moment de l’accident? No, perquè en cas de confinament, si et desplaces per l’exterior et posaràs en risc a tu i a la teva família i pots dificultar la mobilitat dels serveis d’emergència.

Com sabré si cal el confinament? A través dels canals oficials de comunicació (ràdio, televisió, Twitter de Protecció Civil @emergenciescat). Si ets a la zona on cal el confinament, sentiràs les sirenes de risc químic si n’hi ha a prop d’on et trobes.

Què són les sirenes de risc químic? Són el sistema d’avís a la ciutadania previst en els plans de protecció civil per emergències químiques quan un accident químic és greu i pot afectar la població.

Què he de fer si sento les sirenes de risc químic? Confina’t a l’edifici més proper i quedat’hi fins que s’acabi l’avís.

Com és el so de confinament d’una sirena de risc químic? Són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons

En cas de confinament, sonen totes les sirenes? No. Només sonen les sirenes de la zona afectada i on cal el confinament

Com es fa un bon confinament? Tanca bé portes i finestres, abaixa les persianes i situa’t a les habitacions o espais més interiors. Atura els sistemes d’aire condicionat

Què he de fer si soc al carrer? Refugia’t en el primer edifici que trobis al més ràpidament possible

El cotxe és un lloc segur? El cotxe no és un lloc segur per fer el confinament. Aparca el cotxe i refugia’t dins de l’edifici més proper. Si estàs circulant per una carretera, puja les finestres i tanca el sistema de climatització.

Els animals de companyia es poden quedar a l’exterior? No, perquè poden patir els efectes d’un accident químic. Si et confines, fes-ho també amb ells.

Si hi ha risc d’explosió, puc fer alguna cosa més per protegir-me? Allunya’t de portes i finestres i, si és possible, ves a la part oposada d’on prové l’accident químic. Enganxa una cinta adhesiva als vidres en forma de “x” per evitar que, si es trenquen, surtin projectats els fragments

Com puc saber si visc en una zona afectada pel risc químic? Consulta el Mapa de Protecció Civil de Catalunya on podràs visualitzar les zones de risc (zones d’intervenció i alerta màximes)

On puc trobar més consells d’autoprotecció de risc químic? A l’apartat web de risc químic de Protecció Civil de la Generalitat i al teu ajuntament

Comentarios
Multimedia Diari