Un llibre recollirà la història dels Xiquets de Valls durant el franquisme

A partir d'una tesi doctoral de recerca històrica castellera elaborada per l'investigador Alex Cervelló

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una tesi doctoral elaborada per l'investigador ebrenc Alex Cervelló sobre els 'Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960)' es plasmarà en un llibre editat per Cossetània. La Colla Vella, la URV i l'autor han signat aquest dimarts el conveni de col·laboració que cedeix en exclusiva a la colla els drets d'explotació i edició del document. El treball tracta la història de la Colla Vella, així com els esdeveniments protagonitzats per altres colles vallenques com la colla Xiquets de Valls i la Muixerra, que més tard van desaparèixer. L'autor posa de manifest la "utilització" del fet casteller i la voluntat de "despolititzar" les colles per part de les autoritats franquistes.

En la tesi, l'autor analitza el dia a dia de la colla unificada per part del règim franquista i el posterior trencament i restabliment del pluralisme casteller que existia abans de la dictadura. Fruit d'un ambiciós treball de documentació, Cervelló ha analitzat les relacions que van mantenir les colles amb els estaments polítics, les seves relacions internes, com s'organitzaven, els desplaçaments que feien o els salaris rebien els castellers -primer de 15 pessetes, després de 25 i, posteriorment, d'entre 70 i 80 en les millors actuacions-.

Segons l'autor de l'estudi, el règim franquista va fer una utilització del fet casteller, intentant despolititzar i desestructurar les colles originals, propiciant la coneguda "barreja" o "colla unificada". "Durant un temps van poder gestionar-ho, però a poc a poc se'ls en va anar de les mans i es va tornar a la dualitat castellera", ha apuntat Cervelló aquest dimarts a la tarda durant l'exposició del seu projecte a la seu de la Colla Vella a Valls.

El treball investigador s'ha realitzat, en gran part, a partir de la destacable documentació original existent sobre aquella època. Entre d'altres curiositats, s'ha localitzat la primera assegurança de què es té referència, datada del 1946, o s'ha fet un llistat amb els 505 castellers que s'ha pogut constatar que van formar part de la colla en aquella època. Cossetània Edicions convertirà la tesi en un llibre que veurà la llum pels volts de Sant Joan.

Arran de l'acord subscrit entre l'entitat i la URV, es pretén continuar amb la recerca i la investigació per completar la història dels Xiquets de Valls i de la Colla Vella en particular, segons ha afirmat el seu president, Joan Ibarra. Per la seva banda, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, ha subratllat el compromís de la institució amb l'entorn i la vocació de servei a la ciutadania i el territori. Ferré ha posat en valor les prop de 200 tesis que tutela la URV, una institució que actualment disposa de prop d'un miler de doctorands, un terç dels quals són internacionals.

Comentarios
Multimedia Diari