Cada cop hi ha més persones que decideixen com volen morir

L’associació Dret a Morir Dignament reclama que el Congrés faci una llei de l’eutanàsia

19 marzo 2018 10:02 | Actualizado a 19 marzo 2018 21:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’associació Dret a Morir Dignament (DMD) reclama que el Congrés faci una llei de l’eutanàsia després de l’increment de persones que han optat per registrar el Document de Voluntats Anticipades l’últim any a Catalunya. En concret, durant el 2017 van ser més de 8.200 les que van decidir deixar per escrit de quina manera volien morir, en cas que hagin de passar els darrers dies de la seva vida en un hospital. Es tracta de l’augment més important des del 2002, quan l’Estat va permetre el document. La representant de DMD a les comarques gironines, Cristina Vallès, va assegurar que la majoria dels qui registren el DVA –també conegut com a testament vital- són familiars de persones que han patit una malaltia. «Molts d’ells no volen haver de passar pel que han passat els seus, i per això ho fan», va explicar. Des de l’associació exigeixen també que es despenalitzi el suïcidi assistit, i alerten que la falta de regulació fa que moltes persones que es volen treure la vida recorrin a pàgines d’internet fraudulentes on es venen còctels de medicaments.

Decidir de quina manera vol viure una persona els últims moments de la seva vida, si els ha de passar en un hospital. Aquesta és la funció del Document de Voluntats Anticipades (DVA) que cada cop més catalans registren. De fet, des de l’Associació Dret a Morir Dignament destaquen que l’increment que s’ha produït els últims anys es deu bàsicament al fet que cada cop hi ha «més sensibilització per part de la població». I és que ja són més 84.000 les persones que han fet testament vital, des que el 2002 es reconegués per llei el document. La representant de DMD a les comarques gironines, Cristina Vallès, explicava que el perfil dels qui decideixen fer-lo és del familiar d’un malalt que «ha vist com patia al llit d’un hospital».

Vallès assegurava que fer el document «és molt útil», ja que permet deixar per escrit com han d’actuar les persones que es troben entorn del pacient. «És un regal per als familiars i també per als metges, perquè saben fins on vol arribar el malalt». La portaveu de l’associació reconeixia que cada cop «hi ha més gent informada» i que «ha deixat de ser un tema tabú a les cases». Lamentava que encara hi ha molts hospitals que «els costa» respectar la voluntat de qui ha registrat el DVA. «Alguns centres religiosos a vegades es tiren enrere i fa que no hi hagi metges que estiguin disposats a deixar morir la persona».

Comentarios
Multimedia Diari