Catalunya té 2.195 km de carreteres amb risc alt o molt alt d’accident

Els quilòmetres de risc “alt” i “molt alt” han augmentat significativament 4 punts a Tarragona, alhora es manté com la demarcació amb menys km de risc “alt” i “molt alt” (28%) i amb més km de risc “baix i “molt baix” (51%)

17 diciembre 2018 10:19 | Actualizado a 17 diciembre 2018 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El RACC ha presentat la 17a edició de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP, que analitza un any més l’accidentalitat a la xarxa viària catalana. El RACC i altres automòbil clubs europeus membres de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) avaluen cada any amb aquesta metodologia les xarxes viàries de països de tot el món. A Catalunya, compta amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Servei Català de Trànsit i la Diputació de Barcelona. 

Pel que fa a l'evolució de les víctimes mortals a Catalunya, l'estudi posa de manifest que "en els últims 3 anys, hi ha hagut un clar estancament en la reducció de víctimes mortals, un fet que posa en perill que s’assoleixi l’objectiu de la Unió Europea per al 2020 de reduir les víctimes en un 50% respecte l’any 2010. En el període 2010-2017 tan sols s’han reduït un 29%".

El document també recull que "el 34% de la xarxa analitzada per EuroRAP té un risc “alt” o “molt alt” d’accident greu o mortal, 1 punt més que en el trienni anterior. Aquest és el percentatge més alt dels últims 6 anys". En nombres absoluts, Catalunya té 2.195 km de carreteres amb risc “alt” o “molt alt”. D’altra banda, i afortunadament, els quilòmetres amb risc “molt baix” i “baix”, han pujat del 39% fins al 47% en els últims 8 triennis, tot i que en els últims anys s’han estabilitzat.

Distribució per demarcacions

Lleida és la demarcació amb més quilòmetres de carreteres amb un risc “alt” o “molt alt” d’accident greu o mortal. La segueixen Barcelona (34%), Girona (31%) i Tarragona (28%). 

Els km de risc “alt” i “molt alt” han augmentat significativament a Lleida i a Tarragona. Mentre que a Lleida representen el 44% dels km, 4 punts més que en el trienni anterior, a Tarragona també augmenten 4 punts, alhora es manté com la demarcació amb menys km de risc “alt” i “molt alt” (28%) i amb més km de risc “baix i “molt baix” (51%). Per últim, a Barcelona (+1 punt) i a Girona (+0 punts) es mantenen estables.

El risc segons el tipus de carretera

El risc de patir un accident en una carretera convencional (amb un sol carril per sentit) és 4 vegades superior que a les autovies o autopistes. En aquest sentit, l'estudi destaca que "gairebé tots els trams amb risc “molt alt”, “alt” i “mitjà” es troben en carreteres convencionals, en canvi, a les autovies i autopistes quasi tots els trams tenen risc, “baix” i “molt baix”.

Augmenten els accidents de moto

Una altra de les conclusions de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP és que "les motocicletes estan involucrades en el 43% dels accidents amb morts i ferits greus en carretera però representen menys del 5% de la mobilitat total. L’entorn metropolità de Barcelona és on es concentren més accidents greus de motoristes".

Cal recordar que recentment el Servei Català del Trànsit ha difòs una campanya per conscienciar sobre l'alta sinistralitat de les motos i que apel·la a la responsabilitat compartida de motoristes i de la resta de conductors en la prevenció d’accident de trànsit. Es tracta de 5 espots de 40” que mostren 5 situacions de comportament erroni i de risc que habitualment protagonitzen tant els motoristes com la resta de conductors de vehicles però que sempre acaben amb conseqüències més greus pel conductor de la moto.

Des de l’any 2000, 1.049 motoristes han mort a les nostres carreteres i 35.164 han resultat ferits de diversa gravetat, molts d’ells amb seqüeles de per vida. Si tenim en compte les dades d’enguany, fins a l’11 de desembre de 2018, 39 motoristes ja han perdut la vida en accidents de trànsit en zona interurbana.

Comentarios
Multimedia Diari