Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Catalunya torna a batre rècord en trasplantaments d’òrgans

El 2018, van augmentar els hepàtics (13,8%), els cardíacs (18,3%), els pulmonars (16,9%) i els pancreàtics (23,5%)

Diari de Tarragona

Whatsapp
El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ahir durant la roda de premsa. FOTO: ACN

El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ahir durant la roda de premsa. FOTO: ACN

Novament, gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya se situa, un any més, com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Això és el que demostren les dades globals relatives a l’any 2018, de les quals ahir es va fer balanç. 

Les dades recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i presentades pel seu director, Jaume Tort, mostren com el nombre de trasplantaments realitzats als hospitals catalans ha seguit incrementant-se per cinquè any consecutiu. En concret, el 2018 es van dur a terme un total de 1.149 intervencions, un 3,9% més que el 2017.

A més, els 151,2 trasplantaments per milió de població (pmp) representa una de les taxes de trasplantament més elevades del món.

Per tipus, el 2018 van augmentar els hepàtics (un 13,8%), els cardíacs (un 18,3%), els pulmonars (un 16,9%) i el pancreàtics (un 23,5%). Els renals van reduir-se lleugerament (-1,2%), degut en part al descens de la donació de viu.

Per centres, els programes de trasplantament de l’Hospital de la Vall d’Hebron van liderar, amb 319 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge (254) i l’Hospital Clínic (250).

Llistes d’espera

Aquests excel·lents resultats de trasplantament han permès contenir la llista d’espera per trasplantament renal, tot i l’augment de les indicacions, i reduir les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, unes 1.200 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.059 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

No obstant això, les negatives a la donació (el nombre de famílies que rebutgen la donació dels òrgans i teixits del seu familiar), es va incrementar significativament el passat 2018, trencant una tendència molt positiva dels darrers anys. El 2018, el percentatge de negatives familiars, entre el total d’entrevistes familiars realitzades, es va situar en el 18,7% o, el que és el mateix, quasi 2 de cada 10 famílies de potencials donants, no van donar el consentiment a la donació dels òrgans del seu familiar.

Les causes principals d’aquestes negatives van estar la negativa de la família sense especificar cap raó concreta (46%), la negativa prèvia del donant (34%) i altres motius (11%). A més, el 3% de les famílies encara al·leguen dubtes amb la mort encefàlica o la integritat corporal i un 2% problemes amb el personal sanitari. Un 4% addueixen motius religiosos com a causa de negativa, tot i que les religions majoritàries es mostren favorables a la donació.

Tanmateix, tot i l’augment considerable de les negatives familiars i de no haver-se superat la xifra rècord de 333 donants de l’any 2017, el nombre de donants cadàver vàlids obtinguts l’any 2018 se situa a prop, 328 (-1,5%), en el que suposa el segon millor resultat de la història. L’any 2018, la taxa de donació a Catalunya va ser de 43,3 donants per milió d’habitants, un punt inferior a la de l’any 2017.

Per tipus de donant, els de mort encefàlica (cerebral) disminueixen lleugerament (-3,7%) mentre que els d’asistòlia (cardíaca) segueix augmentant (2,6%), gràcies als donants de mort en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca).

Rècord de pediàtrics

L’any 2018 els dos centres autoritzats per trasplantament pediàtric a Catalunya (l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu) van realitzar 53 trasplantaments (25 de ronyó, 15 de fetge, 8 de cor i 5 de pulmó), un nou rècord d’activitat en trasplantament pediàtric a Catalunya. Fins a 42 dels 53 es van portar a terme a l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron i 11 a l’Hospital Sant Joan de Déu. Globalment, aquestes xifres representen que gairebé un de cada tres menors de l’Estat espanyol va ser trasplantat en un dels dos centres pediàtrics de Catalunya.

I pel que respecta a la donació de teixits i cèl·lules, aquesta ha baixat. Aproximadament, 12.000 pacients es van beneficiar dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació. El BST va gestionar l’any passat 1.501 donants de Catalunya (-3,6% respecte al 2017).
 

Temas

Comentarios

Lea También