Demà comencen les tasques de demolició de l’edifici ruïnós a Badalona

L’Ajuntament es farà càrrec en un primer moment de les despeses, que poden pujar als 400.000 euros, mentre mira de trobar una alternativa d’allotjament per als veïns

04 noviembre 2019 08:00 | Actualizado a 06 noviembre 2019 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’edifici del barri de la Salut de Badalona desallotjat pel seu mal estat i risc imminent de caiguda a causa de l’aluminosi, serà enderrocat a partir de demà dimarts. No es farà una demolició a l’ús amb utilització d’explosius, sinó que l’enderroc es farà de forma manual i progressivament, per seguretat, i «pot durar setmanes», segons va explicar ahir el quart tinent d’alcalde i regidor de Seguretat de l’Ajuntament, Rubén Guijarro. L’immoble està ubicat al número 16 del passatge de la Torre de Badalona.

Segons el regidor Rubén Guijarro, avui mateix començaran els treballs previs a l’enderroc, com per exemple la retirada de les línies elèctriques i telefòniques. Explicà que l’enderroc anirà a càrrec de l’empresa Construccions Roig i costarà entre 350.000 i 400.000 euros. L’Ajuntament de Badalona es farà càrrec d’aquesta despesa, almenys en primera instància. «L’Ajuntament actua de manera subsidiària» per un decret d’emergència per prioritzar la seguretat, per la qual cosa l’Ajuntament assumeix el cost almenys de moment, segons avançà el regidor Rubén Guijarro. «Aquí hi haurà una solució jurídica. En els propers dies es farà l’informe corresponent per determinar qui ha d’assumir el cost», afegí.

El regidor explicà que la tècnica d’enderroc de l’edifici serà progressiva, per preservar la seguretat dels edificis del costat, així com la de les persones que faran els treballs.

Ahir diumenge es va informar els veïns de les 14 finques desallotjades preventivament divendres, que no podran tornar als seus pisos mentre no es pugui garantir la seguretat.

La demolició es farà de forma manual per garantir la seguretat dels edificis del costat

El regidor Rubén Guijarro va explicar que tant els veïns del número 16, és a dir, els de l’immoble en estat ruïnos, com els dels números 14 i 11, van ser instal·lats en primer lloc en un alberg, i que després se’ls van oferir alternatives en pensions o aparthotels. Es va seguir el mateix procediment en la resta de desallotjats, que sumen prop d’un centenar de persones. Dels 49 desallotjats dissabte, 13 es van acollir a l’ajuda del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb) i la resta se’n van anar amb familiars o amics; però ara que tindrà lloc l’enderrocament, se’ls oferiran pensions o apartaments segons els casos, i d’això s’encarregaran els serveis socials. Quant a la durada de l’allotjament actual, el regidor Rubén Guijarro manifestà que de moment tenen «un parell de setmanes garantides per poder treballar en paral·lel aquesta solució, si al final l’ha de buscar l’Administració o no. Això ho determinaran cas per cas els serveis socials municipals».

Des del 2017

Des de l’any 2017, l’Ajuntament de Badalona havia enviat cinc requeriments als propietaris de l’immoble perquè arreglessin la façana i les esquerdes de l’immoble, de cinc plantes. El dilluns de la setmana passada, l’aparició d’una esquerda de grans dimensions en una paret lateral de l’edifici va obligar a fer un primer desallotjament. Divendres, la caiguda d’una part de la façana va alertar del risc imminent de caiguda de tot l’immoble, amb la qual cosa es va fer sortir tots els veïns, que no van poder tornar ni a buscar les seves coses.

Comentarios
Multimedia Diari