ERC superaria JxCat i el sobiranisme tindria majoria absoluta

Un sondeig per a ‘La Vanguardia’ pronostica l’entrada de Vox al Parlament, una caiguda de Ciutadans i l’augment del PSC. Aragonès diu que ERC assumeix sola el cost d’obligar Madrid a negociar

10 febrero 2020 09:00 | Actualizado a 10 febrero 2020 13:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ERC guanyaria les eleccions catalanes i superaria JxCat, i l’independentisme català aconseguiria la majoria absoluta en escons, segons una enquesta de GAD3 publicada ahir diumenge per La Vanguardia.

El sondeig també pronostica la caiguda de Ciutadans, dels 36 als 12 diputats; un ascens del PP, de 4 a 8 escons, i l’entrada del partit d’ultradreta Vox a la cambra catalana amb 4 diputats; i vaticina que una eventual concurrència conjunta del PP i Cs, Catalunya Suma, obtindria menys vots que les dues forces per separat.

Els republicans, que passarien de 32 a 37 escons, podrien escollir entre pactar amb JxCat, que passarien dels 34 diputats als 31, o fer-ho amb el PSC, que passaria de 17 a 27, i els comuns, que augmenten de 8 a 10 escons. La CUP també creixeria, de 4 diputats a 6, tot i que ja no condicionaria la possible renovació del pacte de govern entre les forces independentistes com en les darreres eleccions. La suma de tots els partits independentistes no aconseguiria el 50% dels vots, tot i que quedaria molt a prop, ja que els vots d’ERC (24,9%), JxCat (19,8%) i la CUP (5,1%) sumarien el 49,8%.

La mateixa enquesta per a La Vanguardia recull que la crisi desfermada arran de la retirada de l’acta de diputat al president Quim Torra hauria d’haver acabat amb la convocatòria immediata d’eleccions, segons el parer del 42% dels enquestats.

JxCat apareix en el sondeig com el partit principalment responsable de la crisi del Govern, ja que un 35% dels consultats assenyalen aquesta formació, davant del 25% que assenyalen ERC. Tanmateix, un 40% dels sondejats es declaren incapaços d’identificar el principal responsable de la crisi.

En solitari

El vicepresident de la Generalitat i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, considera que ERC ha «assumit en solitari el cost polític d’obligar l’Estat a negociar», mentre que els beneficis derivats de la taula de diàleg se «socialitzaran» amb tot l’independentisme. «El cost el capitalitzem en solitari (...) els beneficis d’aquesta operació se socialitzen amb tot l’independentisme i la millor mostra és que qui encapçala la delegació catalana és el president, Quim Torra, com no podria ser d’una altra manera», exposa en una entrevista a Nació digital.

Aragonès creu que els resultats de l’últim cicle electoral demostren que la major part de l’independentisme avala la via del diàleg oberta per ERC, si bé admet que hi ha una part «minoritària» que és «molt crítica». Es mostra convençut que, tard o d’hora, els sectors més crítics de l’independentisme s’acabaran sumant als postulats d’ERC.

I afegeix, en referència als seus socis de Govern: «A la taula de negociació, al principi tenien una posició de rebuig, de prudència, d’escepticisme extrem... ara se sumen. Benvinguts. Segurament, en el futur hi haurà més coses que ERC farà, que alguns criticaran o no estaran d’acord i després se sumaran perquè cal desbloquejar la situació actual».

Aragonès defensa que, per trobar aquestes solucions que portin al desbloqueig, seria positiu que tots els actors que formen part de la Generalitat (JxCat i ERC) tinguessin presència a la taula de diàleg. «És absolutament lògic que, de la mateixa manera que el president encapçala la delegació catalana, al seu costat ha d’estar el seu vicepresident», resol.

El coordinador nacional d’ERC concedeix que seria «bo» que hi hagués un «mediador» a la taula de negociació, tal com exigeix Torra, però necessita que no ho veu com una cosa imprescindible perquè comenci el diàleg. «Si això ha de ser un obstacle perquè la taula iniciï el camí, la taula s’ha de començar igualment», subratlla.

Comentarios
Multimedia Diari