Ecologistes en Acció de Catalunya demana revisar l’acord sobre la vida activa de les nuclears de l’Estat

Amb motiu del 31è aniversair de l'accident de Vandellós I, Ecologistes en Acció demana revisar l’acord entre el Govern i les companyies nuclears, que preveu el tancament de les plantes nuclears l’any 2035.

20 octubre 2020 10:43 | Actualizado a 20 octubre 2020 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Era el 19 d'octubre de 1989 quan un incendi al generador va posar en risc el reactor de la C.N Vandellòs I,  que es va quedar sense refrigeració. Si el reactor s'hagués fos, el risc d'una fuita radioactiva hauria estat molt gran. La gran estructura que conté el reactor, encara haurà d'esperar fins al 2028 per poder ser desmantellada.

Vandellòs I es va construir el 1967 i va començar a produir electricitat a partir de 1972. Es tractava d'un reactor de tecnologia francesa, que utilitzava urani natural com a combustible, grafit com a moderador i diòxid de carboni com a refrigerant del reactor.

L’accident a la Central Nuclear Vandellòs I ha estat el més important de l’Estat espanyol i en aquell moment es donava per fet que marcaria un abans i un després en l’aposta que des de els governs de l’Estat, s’havia fet pel desenvolupament d’aquesta energia.

Ecologistes en Acció, amb motiu d’aquest aniversari, demana revisar l’acord  que preveu el tancament definitiu de les plantes nuclears de l’Estat l’any 2035. El motiu principal d’aquesta demanda rau, segons afirma l'entitat ecologista en una nota de prensa, "en la preservació la salut i seguretat de la ciutadania que es veu amenaçada per unes instal·lacions envellides i amb constants incidències que reflecteixen el desgast del seu funcionament".

Finalment, aquesta darrera setmana membres de l'organització, han tingut una reunió amb ENRESA, l’empresa encarregada de gestionar els residus radioactius procedents de les centrals nuclears de l’Estat espanyol, que en l’esborrany del setè Pla de Residus, insisteixen en tenir un ATC (magatzem de residus temporal centralitzat) abans de l’any 2028 i un  AGP (geològic en profunditat) al 2073. Descartat l’emplaçament de Villar de Cañas, l'entitat assegura que "s’obrirà un nou front en la lluita antinuclear sigui on sigui que es vulgui ubicar, és més necessari que mai aturar la producció d’energia nuclear per aturar la producció d’uns residus que encara no tenen solucionat el tema de la seva ubicació final".

Per a Ecologistes en Acció, "la possibilitat d’un altre accident com el que es va produir a Vandellòs I, és altament probable a les centrals nuclears de l’Estat", per la qual cosa consideren urgent l’aturada de les plantes atòmiques de l’Estat.

Comentarios
Multimedia Diari