Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Síndic veu "inadmissible" que els candidats al 21-D no tinguin igualtat de condicions

Acusa la Junta Electoral Central de no garantir la llibertat d'informació i critica els expedients oberts a Terribas pels editorials de Catalunya Ràdio

ACN

Whatsapp
Reunió de treball del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, amb diputats al Congrés. FOTO: ACN

Reunió de treball del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, amb diputats al Congrés. FOTO: ACN

El síndic de de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha denunciat des del Congrés dels Diputats que la Junta Electoral Central no permet que els candidats del 21-D concorrin a les eleccions en igualtat de condicions. Ribó ha viatjat a Madrid per mantenir una reunió de treball amb parlamentaris per presentar els informes elaborats pel síndic al voltant de les actuacions de l'1-O.

Ha aprofitat que alertar que és "inadmissible" que els candidats empresonats no puguin fer campanya i ha apuntat que hi ha sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans que afirmen "de manera categòrica" que cal que tots tinguin igualtat. "Creiem que seria necessari aplicar-li i cal una actuació decidida per part de la Junta Electoral Central (JEC) i de tots els que s'apliqui que es realitzi aquest dret. A més, també ha reaccionat a la decisió de la JEC d'obrir expedient a Catalunya Ràdio per dues editorials de Mònica Terribas. "La llibertat d'expressió és un dels drets més importants de la democràcia", ha subratllat.

Ribó ha fet aquestes declaracions des del Congrés dels Diputats on, convidat per En Comú Podem, s'ha fet una reunió de treball per presentar totes les actuacions i informes fets pel síndic en relació a l'1-O.

A la presentació de l'informe a Barcelona, el síndic ja va alertar que estudiarien les actuacions de la JEC durant el període electoral i ha afirmat que s'han fet informes que s'han elevat a instàncies europees. 

Segons Ribó, i d'acord amb el Codi europeu de drets humans, algunes decisions de la junta electoral afecten de manera directa drets fonamentals com el dret d'informació, de manifestació i de lliure expressió. 

Concretament, ha criticat i ha qualificat "d'inadmissible" que la JEC no garanteixi la igualtat de condicions dels candidats en campanya. En la reunió de dimarts, va tombar la petició de Junts per Catalunya de deixar a Jordi Sànchez (número 2) i Joaquim Forn (número 7) de deixar-los sortir de presó per fer campanya o, per contra, permetre que gravessin missatges des de la presó i poguessin concedir entrevistes. 

També ha carregat contra la decisió d'expedientar Catalunya Ràdio per dues editorials de Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio'. "La llibertat d'informació és un dels drets més importants en democràcia, i també en períodes electorals, no ho diu el síndic sinó els codis europeus que són obligatoris de complir també a l'Estat i en campanya", ha valorat. Per això, critica que es vulgui "coartar la llibertat d'informació" i ha defensat que el pluralisme polític s'ha d'expressar, especialment, quan els ciutadans han d'exercir el dret a vot. 

Temas

  • elecciones

Comentarios

Lea También