El fiscal general ordena també a Mossos intervenir les urnes i altres efectes per evitar el referèndum

Qui col·labori amb la consulta s'enfronta a presó si la seva conducta comporta la malversació de cabals públics 

08 septiembre 2017 18:01 | Actualizado a 08 septiembre 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va dictar aquest dijous un ofici en què ordena als màxims responsables de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra a les quatre províncies catalanes que intervinguin en el cas de la celebració del referèndum intervenint si és necessari "els efectes del delicte" i elaborant el corresponent atestat davant qualsevol actuació en l'àmbit provincial o local d'autoritats, funcionaris públics o de particulars. 

Entre aquests efectes estarien les urnes, les paperetes i sobres electorals i els manuals de funcionament de les meses.

Així s'assenyala a l'escrit remès per Maza tant al fiscal superior de Catalunya com als fiscals caps provincials, en compliment de la resolució del Tribunal Constitucional que va suspendre el dijous la llei de referèndum i la convocatòria de la consulta independentista del proper 1 d'octubre. 

Una vegada la policia remeti els atestats, Maza ordena als fiscals incoar les corresponents diligències d'investigació i formular denúncia o querella davant l'òrgan jurisdiccional competent. 

En aquest sentit, l'ofici adverteix que "la notorietat de la prohibició dels actes d'organització del referèndum fa que qualsevol conducta de les autoritats, funcionaris públics o de particulars de connivència amb els anteriors, dirigida per aquesta finalitat", sigui constitutiva "almenys" dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics. 

En els darrers dels casos, el delicte preveu penes de presó, a les quals s'enfrontarien aquells que incorrin en despeses de diners públics destinats a la consulta que ha estat suspesa pel TC. 

L'ofici, de cinc pàgines, comença recordant l'acte del passat mes de febrer pel qual el TC va declarar la nul·litat de la resolució per la qual el Parlament va acordar portar endavant "un projecte polític de desconnexió amb l'Estat espanyol i creació d'un estat català independent en forma de república", la qual cosa suposa "intentar una inacceptable via de fet per reformar la Constitució al marge d'aquesta o aconseguir la seva ineficàcia pràctica": 

A més, insisteix que el tribunal de garanties va acordar notificar aquesta suspensió tant al la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a la resta de la Mesa amb l'advertiment d'abstenir-se de realitzar "qualsevol actuació tendent a donar compliment" al full de ruta independentista. Igualment, es van anul·lar les partides pressupostàries tendents a la celebració de la consulta. 

Davant aquesta situació, el fiscal general de l'Estat assenyala en el seu escrit que els pronunciaments del TC es donen a conèixer "a través de tots els mitjans de comunicació", per la qual cosa la prohibició del referèndum "és un fet notori i, indubtablement, de coneixement indiscutible per tots aquells que ostenten alguna responsabilitat pública". 

Comentarios
Multimedia Diari