El jutge atribueix a Marta Ferrusola el control del patrimoni a Andorra

La dona de l’expresident tenia diversos comptes al Principat, alguns procedents del seu fill gran, a qui el magistrat analitza el mòbil

19 mayo 2017 15:29 | Actualizado a 23 mayo 2017 11:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata investiga el suposat paper clau de Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola en el control de la fortuna familiar, un patrimoni que creu que els membres del clan van aplegar de forma «coordinada», amb l’expresident com a «factor comú».

Així ho sosté el jutge que investiga la fortuna de la família Pujol i que va enviar a la presó el fill gran de l’expresident, Jordi Pujol Ferrusola, per haver intentat ocultar els fons del clan des que va començar a ser investigat el 2012.

De la Mata sosté que l’expresident Pujol, la seva dona i els seus set fills –tots ells investigats en la mateixa causa– van gestionar un «important patrimoni econòmic», a Andorra i altres països, amb unes «pautes comunes d’actuació, coordinació d’activitat, assignació de rols, distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells (...)».

Davant dels intents de l’expresident de desvincular-se de la fortuna oculta a Andorra, el jutge es remet, en el seu acte, al compte que el seu primogènit va obrir l’any 2000 a la Banca Reig d’Andorra, fent constar que el titular real de la mateixa era el seu pare.

El jutge recorda que l’entitat bancària va aportar dos documents que apunten que els fons d’aquest compte pertanyien a l’expresident: un signat pel primogènit en què aquest manifestava que els diners era del seu pare, i un altre, manuscrit i del 2001, en què el mateix Pujol i Soley afirmava ser propietari dels fons.

També atribueix el jutge a Marta Ferrusola la «disposició dels fons» que la família guardava a Andorra, fins que cadascun dels seus fills va tenir el seu propi dipòsit en bancs del Principat, cosa que el magistrat dedueix d’una «menció manuscrita» que la investigada va fer constar en un full de sol·licitud d’operacions.

En els registres efectuats dimecres, el jutge buscava documentació relacionada amb la societat panamenya Kopeland, una empresa que el primogènit dels Pujol compartia amb la seva mare i que va adquirir a través de la banca andorrana BPA, suposadament amb la finalitat d’ocultar els fons d’Andorra quan la justícia espanyola ja investigava l’origen de la fortuna de la família.

José de la Mata ha ordenat analitzar la memòria «física o virtual» del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola, aparell que va comissar després de la seva declaració dimarts passat, a la recerca de documents, missatges i altres informacions relatives als moviments econòmics amb què hauria intentat ocultar la fortuna familiar.

Jordi Pujol fill, que amb prou feines va trepitjar la presó de Soto del Real dimarts, va ser traslladat a Barcelona en un furgó de la Guàrdia Civil per participar en els registres de dimecres. Ahir va passar la seva segona nit com a pres preventiu en una presó de Saragossa, tal com va ordenar el jutge.

Comentarios
Multimedia Diari