Front comú de la comunitat educativa catalana contra la «criminalització» de l’escola

Demana preservar l’escola com un espai de «convivència i cohesió» i dona suport als docents acusats d’adoctrinament als alumnes

17 mayo 2018 11:49 | Actualizado a 17 mayo 2018 12:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa AMPAs, sindicats i entitats del sector educatiu, va mostrar ahir el seu suport als professors i docents encausats i assenyalats fent un front comú contra el què consideren una «criminalització» de l’escola catalana i una «instrumentalització partidista» de l’activitat educativa. 

Amb el lema ‘Deixeu l’educació en pau. Volem educar en llibertat’, el MUCE va demanar preservar l’escola com un espai de «convivència i cohesió» i va denunciar situacions d’autocensura a les escoles per part de docents que volen evitar conflictes.

La comunitat educativa ha organitzat diverses mobilitzacions, com ara concentracions el 23 de maig a les delegacions del govern espanyol, un acte a Sant Andreu de la Barca el 3 de juny, i una manifestació unitària a Barcelona, el 10 de juny.

Amb el calendari de mobilitzacions, el MUCE vol donar suport a tota la professió docent del país però en especial als casos judicialitzats de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell, i als 500 docents i altres professionals de l’educació «amenaçats» pel delegat del govern espanyol Enric Millo, uns suports que comencen a arribar, segons van explicar ahir, d’arreu de l’estat espanyol, tan d’entitats com de particulars. 

Així, el MUCE ha consensuat un manifest on es demana que es deixi «l’educació en pau» i es reclama «llibertat» per educar. Per això, les entitats signants del text volem posar en valor la tasca educativa desenvolupada pels docents en un context social i polític de gran complexitat.

Defensen que a l’escola «s’ha de poder parlar de tot» i «s’ha de parlar de tot», sempre que es preservi el respecte a tots els alumnes. 

‘Ús partidista’

Per això, des del MUCE denuncien «la instrumentalització política i l’ús partidista» del cas, i alerta que aquesta situació ha posat en risc la preservació de la convivència i la cohesió de l’escola. 

En aquest sentit, Maria Vinuesa, de l’associació de mestres Rosa Sensat, va demanar treballar per preservar aquesta funció de l’escola. Vinuesa va recalcar que les acusacions d’adoctrinament posaven «en perill» aquesta cohesió social i només servien «per a fer patir persones concretes», a la vegada que es podia trencar la confiança i la complicitat necessària per a realitzar la tasca educativa sempre complexa. 

Des del MUCE es va recordar que el sistema educatiu té mecanismes per garantir la resolució de conflictes a les aules, amb la mediació, l’escola i el mateix departament, abans d’acudir a la justícia. En aquest sentit, Maria Pinós, d’UGT, es va mostrar  convençuda que «no hi ha cap docent que hagi perdut l’oremus».

Comentarios
Multimedia Diari