Jordi Cuixart demana el trasllat a una presó catalana per garantir la seva defensa i la seva vida familiar

La defensa considera que els trasllats constants a la presó de Soto del Real d'un nen d'un any afecten el menor

24 abril 2018 10:35 | Actualizado a 26 abril 2018 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, processat pel TS per presumpta rebel·lió, ha demanat a Institucions Penitenciàries anar a una presó catalana per assegurar el seu dret de defensa i apel·lant al criteri de màxima proximitat a la seva casa per evitar desarrelament, i assegurant el dret del seu fill, d'un any, d'estar prop del pare.

Segons ha informat Òmnium Cultural en un comunicat aquest dimarts, la petició presentada aquest dilluns a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries per l'advocat expert en dret penitenciari Carlos García Castaño cita l'article 18/1 de la Constitució, que garanteix el dret a la vida familiar i a la intimitat malgrat la reclusió.

La defensa considera que els trasllats constants a la presó de Soto del Real d'un nen d'un any afecten el menor perquè la presó té "efectes físics i emocionals per als nens" i aquest centre penitenciari en el qual està reclòs es troba a 700 quilòmetres del domicili familiar.

L'advocat creu que no admetre la petició vulneraria els drets dels nens a relacionar-se amb el seu pare, reconeguts en la legislació espanyola i internacional, recordant que la Convenció dels Drets de la Infància de l'ONU, signada per Espanya, obliga a respectar el dret del nen separat dels seus pares a relacionar-se amb ell i tenir contacte directe regular. 

També argumenta que aquesta llunyania amb el seu domicili afecta el seu dret de defensa ja que, una vegada acabada la fase d'instrucció i dictat l'ordre de processament, ja no hi ha motius per mantenir-lo en una presó madrilenya mentre es fixa la data del judici.

Precisament, consideren que internar-lo en un centre penitenciari a Catalunya permetria a la seva advocada, Marina Roig, tenir un accés "més àgil i fluït amb el seu client per preparar el judici".

La petició inclou dos dictàmens del director de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB), Iñaki Rivera Beiras, i de l'advocat premiat en Drets Humans del Consell General de l'Advocacia Albert Parés.

El dictamen de Rivera apel·la a l'interès superior del menor que garanteix l'article 2 de la Llei de Protecció Jurídica del Menor i conclou que, amb el trasllat a Catalunya, "totes les funcions de la presó provisional es mantindrien igualment, sense alteració processal de cap tipus, però reduint la nocividad familiar". 

L'informe assegura que l'actual distància de la presó comporta no poder aprofitar tots els contactes que pogués tenir el menor amb el seu pare si la presó estigués a Catalunya, i que, "en cas de no permetre's un trasllat a la mateixa, això implicaria un esgotament per al menor de cap manera adequat". 

Comentarios
Multimedia Diari