Junqueras demana unitat i confiança en Puigdemont

L'actual líder d'ERC no s'ha pronunciat sobre quan creu que hauria de ser aprovada per part del Parlament la declaració d'independència

14 octubre 2017 10:30 | Actualizado a 17 octubre 2017 12:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El líder d'ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha demanat avui "unitat" a les forces independentistes i "confiança" en el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per "culminar el camí" cap a la declaració de la independència de Catalunya.

Junqueras ha fet aquesta apel·lació en el seu discurs d'obertura de la reunió del Consell Nacional d'ERC, que avui ha estat multitudinària perquè hi assisteixen 220 consellers nacionals d'uns 270 que hi ha en total.

L'actual líder d'ERC no s'ha pronunciat sobre quan creu que hauria de ser aprovada per part del Parlament la declaració d'independència, després que el president Puigdemont la deixés en suspens el passat dia 10.

Segons Junqueras, la unitat de l'independentisme ha estat determinant per haver arribat fins a l'actual moment

Sobre això, s'ha limitat a demanar confiança en Puigdemont i en el Govern, i que es preservi la unitat de l'independentisme, després que diverses formacions, com la CUP, Demòcrates de Catalunya o l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), hagin reclamat que la declaració d'independència sigui aprovada de forma immediata.

Segons Junqueras, la unitat de l'independentisme ha estat determinant per haver arribat fins a l'actual moment i per haver fet possible "el referèndum de l'1 d'octubre, malgrat ser perseguit per tots els mitjans per part de l'Estat espanyol".
"Malgrat totes les traves i la repressió, el referèndum es va fer en condicions inimaginables en un país democràtic, perquè no hi ha cap democràcia que ordeni copejar els votants que volen dipositar una papereta en una urna", ha subratllat Junqueras.

Ha reclamat "confiar en nosaltres mateixos" i en el president de la Generalitat "per complir el mandat de les eleccions del 27" de setembre del 2015 "i del referèndum de l'1 d'octubre, que és declarar la república catalana".

"És important evidenciar davant els ulls del món qui vol dialogar i qui es nega, qui demana mediació i qui la rebutja"

Ha coincidit també amb Puigdemont que cal seguir apostant per la via del "diàleg" i la "mediació" com a "millor forma" per aconseguir la república catalana, malgrat admetre que el Govern espanyol "es nega" a negociar.

En aquest context, i sense precisar quan hauria de produir-se segons el seu parer la declaració d'independència, Junqueras sí que ha volgut deixar clar el seu "compromís inequívoc i absolut de complir el mandat d'1 d'octubre".

"És important evidenciar davant els ulls del món qui vol dialogar i qui es nega, qui demana mediació i qui la rebutja, perquè això ens reforça amb vista al món i ens dóna més arguments per seguir superant obstacles", ha explicat el líder d'ERC.
Sobre els que "per desgràcia es despengen de la unitat", Junqueras ha recordat el va passar amb el PSC, "que el 10 de juliol del 2010 es manifestava amb les altres forces catalanistes en contra de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut i que, a més, afirmava que Catalunya tenia el dret a decidir el seu futur".

El president d'ERC s'ha mostrat molt rotund a l'hora de descartar qualsevol suport a una reforma constitucional

"Ara -ha puntualitzat- tenim un PSC molt més petit, i no per casualitat, la direcció del qual ens diu que no som els ciutadans de Catalunya els que tenim el dret a decidir, sinó que és el PP, i la posició del qual no es distingeix amb aquest últim partit respecte a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució".

En aquest punt, el president d'ERC s'ha mostrat molt rotund a l'hora de descartar qualsevol suport a una reforma constitucional "que haurien d'aprovar -ha dit- els mateixos que van retallar l'Estatut i que ens neguen el dret a decidir als catalans, i que a sobre, estaria tutelada pel mateix tribunal, el TC, que es 'va carregar'" el text estatutari.
La massiva presència dels consellers nacionals a la reunió d'avui del màxim òrgan de direcció d'ERC provocarà, segons han indicat fonts d'aquest partit, que tingui lloc un intens debat intern, entre partidaris i detractors de mantenir en suspens la declaració d'independència. 

Comentarios
Multimedia Diari