Junqueras s'obre a una declaració d'independència si impedeixen el referèndum

Ha fet una crida a la "unitat d'acció" en el món sobiranista i a la "mobilització social" per fer possible el referèndum

19 mayo 2017 15:36 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha obert avui la porta a una declaració unilateral d'independència si l'Estat impedeix un referèndum, mentre que el coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, ha donat marxa enrere i no denunciarà davant la Fiscalia la gravació de la seva conversa.

En un dinar-col·loqui dins del cicle "El moment zero", al Born Centre Cultural de Barcelona, en conversa amb l'economista Xavier Sala Martín, Junqueras ha abonat la hipòtesi d'una declaració unilateral d'independència en cas que l'Estat no permeti a la Generalitat organitzar un referèndum d'independència.

Després que Sala Martín s'hagi mostrat partidari de plantejar un "ultimàtum" a l'Estat en el sentit de "o hi ha referèndum o hi ha independència", Junqueras ha puntualitzat que "això ja està recollit en el programa electoral" de Junts pel Sí (JxSí) i "s'anomena clàusula de desbloqueig".

Aquesta clàusula, ha recordat, "va ser introduïda preveient que algun dia es pogués produir" una situació com aquesta i des d'ERC "som partidaris de respectar sempre els compromisos que tenim".

En concret, el full de ruta de JxSí preveia unes eleccions constituents de l'hipotètic nou Estat català al cap de 18 mesos i no contemplava cap paralització si l'Estat bloqueja l'autogovern, perquè el Govern i el Parlament procedirien "a la proclamació de la independència i a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica" per desconnectar Catalunya d'Espanya.

Posteriorment, el portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, ha puntualitzat que "el pla A, B, C, D i tots els que puguin venir" són "referèndum, referèndum, referèndum", ja que és l'"únic i màxim objectiu" d'un full de ruta que "segueix intacte".

El diputat de la CUP Albert Botran, de la seva banda, ha opinat que una declaració unilateral d'independència "només té sentit si s'impedeix físicament" el referèndum.

Després d'uns dies de tensió entre el PDeCAT i ERC, arran de la responsabilitat en els preparatius del referèndum i de la gravació d'una conversa de Bonvehí, avui la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha negat que existeixi crisi de confiança en el Govern i ha avançat que es prepara un acte de "reafirmació" del referèndum abans de la Diada de Sant Jordi, probablement divendres.

El propi Junqueras ha fet una crida a la "unitat d'acció" en el món sobiranista i a la "mobilització social" per fer possible el referèndum.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha observat "discrepàncies" i "tensions" entre uns socis del Govern "més preocupats" pels resultats d'unes eleccions catalanes que a governar Catalunya, motiu pel qual ja "no confien" els uns en els altres.

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es pot al Parlament, Albano Dante Fachin, ha reiterat el compromís del seu grup a mantenir la unitat al voltant al Pacte Nacional pel Referèndum.

En canvi, el president del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat que la unitat de l'independentisme està en "descomposició" i, per això, els ha receptat "anar-se'n a casa" i "a l'oposició" després d'unes noves eleccions, ja que "no estan autoritzats moral i políticament" per seguir governant.

D'altra banda, l'alcalde de Manresa (Bages), Valentí Junyent, ha retirat les competències de govern a la regidora d'ERC Mireia Estefanell, esquitxada per la gravació d'una conversa de Bonvehí, si bé ha ratificat la seva coalició amb els republicans.

Fins i tot el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va dir reconèixer les veus de la portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Manresa, Mireia Estafanell, i de l'excandidat dels republicans a la ciutat Pere Culell, en una gravació en la qual Bonvehí va apuntar la possibilitat que el procés sobiranista fracassi i el PDeCAT opti en les pròximes eleccions per un candidat "autonomista".

Encara que divendres Bonvehí va anunciar que acudiria a la Fiscalia, avui se n'ha desdit i ha exigit a ERC que assumeixi "responsabilitats" per no "esquerdar" la coalició de govern a Manresa.

Comentarios
Multimedia Diari