L'Eurocambra debat avui sobre el respecte a l'Estat de Dret i els drets fonamentals a Catalunya

04 octubre 2017 07:25 | Actualizado a 04 octubre 2017 07:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple del Parlament Europeu discutirà aquest dimecres sobre el respecte a l'Estat de Dret i els drets fonamentals a Catalunya, en un debat extraordinari inclòs en l'ordre del dia aquest mateix dilluns pels incidents registrats durant la jornada del referèndum il·legal d'aquest diumenge. 

Així ho van acordar una majoria de grups, que van optar per validar l'enunciat proposat pels Socialistes i Demòcrates (S&D) --"Constitució, Estat de Dret i drets fonamentals a Espanya a la llum dels esdeveniments a Catalunya"--, que va comptar amb el suport del Partit Popular Europeu (PPE) i dels Liberals (ALDE). 

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, va informar posteriorment al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, d'aquesta decisió de l'Eurocambra i del tema pactat per al debat, segons va indicar el mateix Tajani en el seu compte oficial de Twitter. 

Serà la primera vegada que el ple de l'Eurocambra dediqui un debat al procés sobiranista. En un debat que es preveu d'una hora de durada, per part de la Comissió Europea intervindrà el vicepresident i responsable d'Estat de Dret, el laborista holandès Frans Timmermans. 

El debat començarà les 15:00 hores i no hi haurà una resolució sobre aquest tema. Redactar un text d'aquestes característiques seria, segons la presidenta d'Esquerra Unitària, Gabi Zimmer, una "ingerència" sobre assumptes interns d'un Estat membre que "no es pot adoptar a la lleugera".

VERDS I ESQUERRA VOLIEN DEMANAR "MEDIACIÓ" 

El debat durà el títol defensat pels socialdemòcrates, 'populars' i liberals i no la proposta dels Verds que, amb el suport de l'Esquerra Unitària, advocava per una discussió centrada en la "violència policial" exercida "contra ciutadans pacífics" i destinada també a defensar una "mediació" de la Unió Europea. 

"Europa no pot tancar els ulls davant la violència de la Policia a Catalunya. La violència mai no pot ser emprada com un instrument per resoldre conflictes polítics, només la política pot fer-ho", va proclamar la copresidenta dels Verds, l'alemanya Ska Keller. 

El líder del PPE a l'Eurocambra, l'alemany Manfred Weber, va expressar el suport del seu grup a l'enunciat dels socialistes i va afegir que la referència als "drets fonamentals" respon també a la reivindicació dels Verds d'abordar els episodis de violència durant la jornada de l'1-O. 

Weber també va considerar "inquietants" les imatges que s'han vist d'aquest diumenge a Catalunya i va admetre que és una situació que amoïna "a tothom". L'espanyol Esteban González Pons (PP), per la seva banda, va demanar que la situació no sigui tractada de manera superficial" perquè és "molt greu". 

"No hi ha només les imatges d'ahir que tots haguéssim preferit no veure", va dir el 'popular', i ha afegit que el que està en joc és una declaració unilateral d'independència que pot trencar Espanya "en dues meitats".  

Comentarios
Multimedia Diari