La Justícia belga deixa en llibertat sense fiança Comín i Puig

Els consellers asseguren que hauran de comparèixer davant la Cambra del Consell "en pocs dies"

07 noviembre 2019 18:25 | Actualizado a 08 noviembre 2019 13:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutge d'instrucció ha deixat en llibertat sense fiança Toni Comín i Lluís Puig després de la seva primera compareixença per l'euroordre. Segons la defensa dels exconsellers, la justícia belga haurà de decidir si "s'integra" el seu cas a nivell de calendari al de l'expresident Carles Puigdemont, que té una vista oral sobre l'euroordre prevista per al 16 de desembre.

És per aquest motiu que encara no s'ha fixat una data perquè els exconsellers compareguin en una vista preliminar davant de la Cambra del Consell, tot i que ells esperen fer-ho en "pocs dies". En aquesta audiència tenen previst demanar l'ajornament del judici com ja va fer Puigdemont i unir-se als seus tempos judicials.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va emetre dimarts les euroordres contra Comín per delictes de sedició i malversació i contra Puig per malversació i desobediència. El magistrat espanyol va fer aquesta petició d'extradició tres setmanes després d'haver demanat també l'entrega de Puigdemont per sedició i malversació. Per això, el líder de JxCat ja ha passat el procediment d'entrega davant el jutge d'instrucció i està en la fase d'al·legacions per escrit amb la vista oral del cas prevista pel 16 de desembre.

Pendents del calendari

L'advocat dels exconsellers, però també de Puigdemont, Simon Bekaert, creu que el jutge de primera instància "segurament" permetrà que els tres casos es puguin portar "al mateix temps". Segons la defensa, tant la fiscalia com el jutge s'inclinaran per unir els casos.

"Seria molt més lògic perquè les autoritats espanyoles han fet un desastre no enviant les euroordres al mateix temps", ha criticat.

Ara bé, no tenen clar en quin moment es podria prendre aquesta decisió i no descarten cap escenari. Veuen possible tant que el jutge els citi directament a la vista del 16 de desembre amb Puigdemont, com que els faci comparèixer en una audiència preliminar en els pròxims dies i llavors marcar una data.

La defensa de Puig i Comín espera que un cop es fixi el calendari definitiu puguin presentar per escrit les seves al·legacions i després defensar-les a la vista oral.

Immunitat denegada

Com a eurodiputat electe de la llista 'Junts' amb un cas pendent a la justícia europea pel seu escó, Comín ha al·legat que té immunitat davant del jutge d'instrucció que s'ha negat a reconèixer aquesta protecció. Segons Comin, el lletrat ha preguntat a l'Eurocambra sobre la immunitat i aquesta hauria respost que l'exconseller no gaudeix d'aquest dret.

Per la seva banda, Puig ha celebrat per ara que marxen "amb llibertat i tranquil·litat" i que tenen "ganes d'entrar al fons" del cas per demostrar les "incongruències i errors" de les acusacions.

Declaracions de Sánchez

Comín ha assegurat que incorporaran a la seva defensa les declaracions del president espanyol en funcions Pedro Sánchez sobre la fiscalia per demostrar que a "Espanya no hi ha garanties d'un judici just". "Són unes declaracions inacceptables en qualsevol estat de dret", ha recriminat.

Comentarios
Multimedia Diari