La pastilla preventiva del VIH beneficiarà 
2.500 persones

La implantació del fàrmac PrEP preveu una ‘disminució extraordinària’ de la malaltia

09 noviembre 2019 13:00 | Actualizado a 09 noviembre 2019 16:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes 2.500 persones es beneficiaran l’any a Catalunya del fàrmac de prevenció del VIH denominat PrEP (profilaxi preexposició), que costarà uns 840.000 euros anuals que assumirà totalment la Generalitat i amb el qual es preveu que la incidència de la malaltia «disminueixi extraordinàriament».

Així ho van explicar ahir el secretari de Salut Pública, Joan Guix; el director del programa de prevenció, control i atenció al VIH, Joan Colom, i la directora de l’àrea de Serveis Assistencials de el Servei Català de la Salut, Xènia Acebes, en roda de premsa a Barcelona.

La Prep es recomana a homes que tenen sexe amb homes, dones transsexuals i persones que exerceixen la prostitució sense usar preservatiu, uns col·lectius en què es considera que la incidència del VIH pot ser superior a dos casos per cada cent persones l’any.

Guix va precisar que el cost de l’tractament preventiu de VIH amb el fàrmac PrEP és notablement més barat, 28 euros al mes per a una persona, enfront dels 600 euros al mes que suposa quan la persona ja està infectada pel VIH.

A Catalunya, les persones que considerin que poden rebre aquest tractament han de dirigir-se a una de les 19 unitats hospitalàries especialitzades en VIH i també al CAP Drassanes i l’entitat Checkpoint, a Barcelona, que depenen dels hospitals Vall d’Hebron i Can Ruti de Badalona (Barcelonès), respectivament. En aquestes unitats especialitzades se’ls ha de fer la prova del VIH per comprovar que, efectivament, no estan infectats i se’ls dispensarà la pastilla aproximadament en un mes.

El tractament també inclourà quatre revisions a l’any, per comprovar l’efectivitat de la mateixa i l’estat de salut de la persona que pren la pastilla preventiva, unes proves el cost de les quals no està inclòs en els 840.000 euros, amb els quals es finançarà la pastilla.

Amb la disposició de la Prep «es podrà disminuir extraordinàriament la incidència de VIH» a Catalunya, segons el parer de Joan Colom, com ja ha succeït en altres països. Actualment, unes 600 persones s’infecten de VIH cada any a Catalunya, una xifra que es manté estable des de fa anys, i que s’espera reduir amb la posada en marxa d’aquesta «estratègia global de salut», va considerar el secretari de Salut Pública.

Si bé Catalunya assumeix econòmicament el cost d’aquest fàrmac de moment, ha estat la Comissió Interministerial de Preus del Ministeri de Sanitat la que va acordar a l’octubre passat el finançament de la PrEP després d’haver estat provada la seva eficàcia en altres països.

De fet, des del 2016 ja estava aprovat a Espanya l’ús de la combinació de tenofovir amb emtricitabina per a la prevenció del VIH (PrEP), però no s’havia decidit la seva inclusió en la cartera de el Sistema Nacional de Salut.

Joan Guix va recordar que Catalunya va sol·licitar la comercialització de la PrEP al Govern espanyol el 2015 i que, des d’aquell any, ha impulsat tres estudis sobre la seva efectivitat.

Comentarios
Multimedia Diari