La policia espanyola troba documents de l'1-O entre el material que els Mossos portaven a incinerar

Entre el material analitzat, hi hauria instruccions firmades per responsables intermedis dels Mossos sobre actuacions prèvies i posteriors a l'1-O amb la finalitat de "protegir" el referèndum, segons 'El Mundo'

20 noviembre 2017 17:06 | Actualizado a 20 noviembre 2017 17:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La policia espanyola ha trobat documentació que podria estar relacionada amb l'1-O entre el material que els Mossos d'Esquadra portaven per destruir a la incineradora de Sant Adrià de Besòs el 26 d'octubre, segons ha avançat 'El Mundo'. Fonts de la policia espanyola han confirmat a l'ACN que han estat analitzant el material i que han enviat a l'Audiència Nacional aquells documents que podien estar relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre.

Segons el rotatiu, els agents d'Informació han trobat documents que relacionen comandaments i agents dels Mossos d'Esquadra amb el referèndum. Entre el material analitzat, hi hauria instruccions firmades per responsables intermedis dels Mossos sobre actuacions prèvies i posteriors a l'1-O amb la finalitat de "protegir" el referèndum, segons 'El Mundo'. 

Una pràctica "habitual i ordinària"

Segons van explicar aquell dia els Mossos a través d'un comunicat, la destrucció de documents policials a la incineradora és una "pràctica habitual i ordinària" que es realitza periòdicament amb autorització del servei d'Administració i documentació de la Direcció General de la Policia. També van remarcar que tota la documentació oficial que es destrueix es guarda en suport digital. La major part del material que havia de ser destruït era documentació administrativa relacionada amb membres del cos però també hi havia informes diversos. 

Els Mossos d'Esquadra van afegir que no disposen d'infraestructura pròpia a les dependències policials per destruir aquella documentació que, per motius de seguretat i d'espai, no es pot guardar en suport paper, i que per això fa anys que porten a terme aquesta pràctica a les instal·lacions de Sant Adrià de Besòs. Els Mossos van remarcar que es tractava d'una documentació propietat del cos i que "en cap cas es pot lliurar a terceres persones si no es fa amb el requeriment oportú d'una ordre judicial".

Quan els Mossos van arribar a la incineradora, s'hi van trobar diverses furgonetes de la policia espanyola, que els va demanar que lliuressin la documentació. Un comandament dels Mossos, però, els va traslladar que només la podien lliurar si ho requeria una autoritat judicial. 

L'operatiu de la policia espanyola es va allargar tot el matí. Els dos vehicles dels Mossos d'Esquadra, una furgoneta i un turisme sense logotipar, van romandre immobilitzats i custodiats per més d'una trentena d'agents de la policia espanyola fins que va arribar l'ordre judicial. Aleshores la policia espanyola va obrir els vehicles dels Mossos i va moure un volum important de caixes, que es van endur. Els mossos de paisà que traslladaven aquest material van seguir de prop l'operatiu.

Comentarios
Multimedia Diari