La pressió d’ERC per anar a eleccions torna a encendre JxCat

Després que els republicans estenguin la mà als comunis i al PSC per als pressupostos

15 agosto 2019 15:50 | Actualizado a 15 agosto 2019 16:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ERC i JxCat han protagonitzat una nova polèmica al voltant de la «unitat estratègica» de l’independentisme i la seva incidència amb vista als pròxims pressupostos de la Generalitat.

L’origen de la topada són unes declaracions de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que dimarts a la Cadena Ser Catalunya va animar la CUP a donar suport als pressupostos de la Generalitat per al 2020 independentment que les forces sobiranistes aconsegueixin pactar una unitat estratègica, en les converses que mantenen en paral·lel i amb discreció. Segons Vilalta, «per poder arribar a acords és millor si comparteixes una estratègia», però, «encara que això no s’aconseguís, és evident que hi ha unes necessitats del dia a dia» i unes «urgències» en àmbits com la sanitat, l’educació o els afers socials, per la qual cosa va fer una «apel·lació de responsabilitat» a la CUP, i també va estendre la mà als comuns i al PSC per parlar dels pressupostos.

Governar amb els comuns

Va afegir més llenya al foc l’aparició d’un document congressual d’ERC, avançat pel diari Nació Digital. En aquest document, impulsat per un sector afí a Joan Tardà i Gabriel Rufián, s’aposta per avançar les eleccions a Catalunya i formar un Govern que inclogui els comuns.

El fet que ERC obri la porta a un acord amb la CUP sobre els pressupostos, sense necessitat de pactar un full de ruta comú entre totes les forces independentistes, és el que ha encès els ànims a JxCat, formació partidària de les llistes unitàries sobiranistes.

A través de Twitter, la diputada de JxCat al Parlament Gemma Geis ha retret a ERC que desvinculi pressupostos i unitat estratègica, i que a la vegada suggereixi eleccions anticipades a Catalunya i un pacte amb els comuns.

«ERC demana unitat estratègica per avançar cap a la independència, sense llistes unitàries. La CUP obre la porta a pactar uns pressupostos i un full de ruta nacional, diguem, unitat estratègica. I aquí tenim la resposta. Això sí, eleccions ja i pacte amb els comuns», es va lamentar Gemma Geis en una piulada.

L’exconsellera i regidora de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, també va dir la seva en la polèmica i va llançar a ERC una advertència. «L’estratègia unitària és l’únic camí cap a la independència. Sense excepcions. Investidura de Pedro Sánchez, aprovació de pressupostos, formació de Govern... tot s’ha de treballar conjuntament o no ens en sortirem», va escriure Artadi en un tuit, que va ser compartit pel president de la Generalitat, Quim Torra.

El portaveu de JxCat al Parlament, el vallenc Albert Batet, va sumar-se als comentaris amb un missatge en el qual formula preguntes telegràfiques com «Pressupostos Madrid?», «Investidura Pedro Sánchez?», «Pressupostos Generalitat?», «Eleccions autonòmiques?», «Unitat estratègica?», «JxCat?», amb una única resposta per a cadascuna d’elles: «Objectiu independència!».

Comentarios
Multimedia Diari