L’advocat de Gabriel veu «clar» que no l’extradiran

L’exdiputada de la CUP comunica a les autoritats del país helvètic que s’ha instal·lat a Suïssa perquè pateix una persecució política

23 febrero 2018 09:47 | Actualizado a 23 febrero 2018 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’advocat d’Anna Gabriel va enviar dimecres un escrit a les autoritats suïsses per informar que l’exdiputada de la CUP ara viu a Ginebra perquè a Espanya pateix persecució política.

El lletrat Olivier Peter va explicar que, en aquest escrit, va recordar a l’administració del país helvètic que té «no només l’obligació» de denegar l’extradició d’Anna Gabriel pel caràcter polític dels delictes que se li imputen, sinó que també ha de tenir en compte que a Espanya «no tindria un judici just»

L’advocat, segons va assenyalar ahir a Catalunya Ràdio, no ha tingut cap contacte directe amb les autoritats suïsses sobre la situació de Gabriel, i s’ha limitat a informar-les que és el seu advocat i que l’exdiputada cupaire s’ha instal·lat a Ginebra.

Ella mateixa va explicar ahir  que seguirà lluitant per la independència de Catalunya des de Ginebra En una entrevista concedida al diari Tribuna de Ginebra, Anna Gabriel indica que, després que dimecres el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena dictés una ordre de detenció nacional, no fa plans a curt termini.

Això no obstant, «a llarg termini» pretén reprendre la seva tesi doctoral sobre «el dret dels pobles a l’autodeterminació». Gabriel va ser professora de Dret a Barcelona.

Preguntada per si l’ordre de detenció nacional l’alleuja una mica perquè no es tracta d’una ordre de detenció internacional amb fins posteriors d’extradició, Gabriel diu que «en absolut», perquè aquesta decisió del jutge Llarena «ja és molt greu».

«Encara més quan jo no he fet res contra la llei. He defensat el referèndum sobre la independència, efectivament, en intervencions parlamentàries o en entrevistes, però mai he recorregut a la violència», reitera Gabriel.

També assenyala que el Govern espanyol i els mitjans de comunicació estatals ja l’han «condemnat». «El que canvia és que sé que ja no podré tornar» a Espanya per l’ordre de detenció, cosa que «és un gran gir en la meva vida», afirma Gabriel, que de moment només ha parlat amb mitjans suïssos i catalans, igual que el seu advocat suís Olivier Peter.

Sobre la possibilitat que demani asil a Suïssa, Gabriel diu que segueix «atenta als moviments de l’Estat espanyol», però que si «la persecució política s’intensifica tindrem (ella i el seu advocat) encara més raons vàlides per sol·licitar l’asil».

Reitera Gabriel que la seva «responsabilitat és denunciar la situació que reina a Espanya actualment des de Suïssa

«No és una decisió que un prengui fàcilment. He deixat enrere la meva feina, els meus amics i la meva família, però penso que en haver marxat (d’Espanya) contribueixo a l’acció democràtica», insisteix.

Explica que ha elegit la ciutat de Calvino com a refugi pel «valor simbòlic de la Ginebra internacional», ja que alberga la seu europea de l’ONU i de diverses altres organitzacions internacionals i ONG de Drets Humans.

Desobediència

La CUP celebrarà la seva conferència municipalista el dissabte 24 i el diumenge 25 de març amb el lema ‘Arrelades. Municipalisme per la República’, en la qual abordaran si és possible «materialitzar una república des dels municipis».

El programa té quatre eixos: construir una institucionalitat al marge del Parlament; la transformació social des dels municipis; contribuir a «la construcció nacional dels Països Catalans» i desobeir des dels ajuntaments.

La CUP va perdre presència en el Parlament en les eleccions passant de 10 a 4 diputats, però els seus vots segueixen sent claus per decantar la majoria independentista que formen amb JxCat i ERC. 

Comentarios
Multimedia Diari