Metges i sanitaris denuncien el 'col·lapse' de l'atenció primària

El sistema s'ha deteriorat des de l'inici de la crisi i pateixen una càrrega insuportable arran de les retallades, assenyalen

19 mayo 2017 15:30 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Professionals de la sanitat pública s’han unit a Barcelona per reclamar a Salut reformes «imprescindibles i urgents» en el sistema d’atenció primària, que consideren «col·lapsat». La presidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Dolors Forés, va presidir ahir l’acte en el qual van presentar les propostes dels professionals.

L’acte va comptar també amb la presència de la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Nani Vall-Llossera; de la doctora del col·lectiu mèdic Rebel·lió Atenció Primària, Tamara Sancho; i de la vicepresidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Marta Rafael.

Sancho explicà que l’atenció primària «s’ha deteriorat progressivament» i que els seus professionals pateixen «una sobrecàrrega insuportable» des de l’inici de la crisi el 2008, i sobretot arran de «les retallades pressupostàries que els governs han aplicat des del 2010».

La doctora de Rebel·lió Atenció Primària afirmà que «polítics i gestors s’han omplert la boca fent declaracions buides sobre la importància de l’atenció primària, però s’han contradit sistemàticament amb la progressiva disminució del pressupost i el menyspreu institucional als professionals i a la seva feina». «Els professionals de l’atenció primària estem treballant al límit i això ha de canviar», reivindicà.

Marta Rafael denuncià que «s’ha passat del 18% del pressupost de salut dedicat a l’atenció primària l’any 2010, al 14% del 2016». «Aquestes xifres haurien d’estar entorn del 20% i progressar fins al 25%», afegí. La vicepresidenta d’AIFiCC ressaltà que l’atenció primària «treballa per a tota la comunitat i no pot ser que aquesta no sigui l’eix del sistema sanitari públic». «Fa falta traspassar el poder a l’atenció primària i fer que aquests serveis siguin accessibles i suficients per fer de porta d’entrada al sistema de salut», va dir Rafael, que afegí que els professionals dsón «els que millor poden orientar sobre el tipus de serveis que necessiten en cada moment».

Dolors Forés defensà la necessitat de recuperar al personal dels Equips d’Atenció Primària (EAPs), «perduts des del 2011 fins a arribar a la dotació estable suficient per cobrir el 100% de les necessitats habituals». «És imprescindible posar fi a la precarietat laboral, que afecta tant professionals com pacients», afegí.

Vall-Llosera explicà que demanen al Departament de Salut «que en el termini d’un mes doni resposta a les seves demandes establint compromisos concrets».

Comentarios
Multimedia Diari