Sanes i estàlvies les tres espeleòlogues que es van perdre diumenge

Una quarta integrant de l’expedició catalana, que no va entrar a la cova Cueto-Coventosa, va donar l’avís en veure que no sortien

16 julio 2019 08:00 | Actualizado a 16 julio 2019 08:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les tres espeleòlogues localitzades ahir en bon estat a la cova càntabra de Cueto-Coventosa, a la qual van entrar dissabte passat, s’havien desorientat i per això es van parar a l’espera de ser rescatades pels experts que les van ajudar a sortir ahir dilluns de la cavitat. Així ho va explicar en roda de premsa José Antonio Santander, un dels espeleòlegs que integrà l’operatiu de rescat d’aquestes dones, dues d’elles de Barcelona i l’altra de Vinaròs.

El rescatador explicà que les dones van ser localitzades «més o menys a meitat del recorregut, desorientades i esgotades per no haver dormit», cap a les 4.00 de la matinada per l’equip que ell integrava amb dos espeleòlegs més. «Van intentar seguir la ruta però no estaven segures del camí correcte i van fer bé d’aturar-se, perquè hauria estat pitjor continuar sense tenir clara la ruta», va dir José Antonio Santander, que assegurà que ell hagués fet el mateix.

Explicà que, en arribar els rescatadors, les dones es van alegrar de veure’ls i van rebre l’«abric i el menjar calent» que els portaven.

Un cop localitzades, les tres dones van continuar camí pel seu propi peu i portant «els seus propis bultos» fins a l’exterior de la cova. Des d’allà van ser conduïdes al futur edifici de l’escola de la Fundación Espeleosocorro Cántabro, on es van dutxar per tornar a casa.

Buscan a tres espeólogas catalanas que se han perdido en una cueva de cantabria

Siete integrantes del equipo de espeleosocorro de Protección Civil del Gobierno de Cantabria, distribuidos en dos equipos, integran el dispositivo de exploración establecido el domingo día 14 por la noche en el municipio de Arredondo para buscar a tres espeleólogas que se adentraron en la cueva de Cueto-Coventosa y que no han salido a la hora prevista.

En opinió d’aquest rescatador, malgrat que era la primera vegada que s’endinsaven a la cova de Cueto-Coventosa, les tres espeleòlogues, d’entre 40 i 50 anys, comptaven amb els mitjans tècnics adequats i documentació necessària per realitzar aquesta ruta caracteritzada per la seva duresa i dificultat.

El dissabte al matí, a les 12.30 hores, les tres dones van entrar amb la intenció de fer la ruta Cueto-Coventosa, que, segons el coordinador d’Emergències del 112 de Cantàbria, Javier Allende, se sol realitzar en unes 20 hores «en funció del nivell físic». Passat aquest temps, una de les companyes que estava fora de la cavitat va avisar uns espeleòlegs, que van ser els que van donar la veu d’alerta al 112 de Cantàbria.

Per a l’operatiu de recerca, iniciat la tarda nit de diumenge, es van organitzar dos equips; un, integratsper quatre experts que van accedir per la boca de Coventosa; i un altre, amb tres components, que van entrar per Cueto, i que és el que les va localitzar.

«Al final ha sortit tot bé després d’una activitat complexa que comporta perill», manifestà José Antonio Santander, que va voler valorar el «treball en equip» com a part important del plantejament de recerca i rescat.

Comentarios
Multimedia Diari