Catalunya Tribunals

Suïssa descobreix dos comptes de Jordi Pujol fill amb 26 milions

El jutge De la Mata de l’Audiència Nacional sosté que la família «ha aprofitat la seva posició privilegiada» per acumular un «patrimoni desmesurat», directament relacionat amb «conductes corruptes»

EFE

Whatsapp
Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident de la Generalitat, està imputat des del 2014. FOTO: ACN

Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident de la Generalitat, està imputat des del 2014. FOTO: ACN

Les autoritats suïsses han comunicat a l’Audiència Nacional que Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l’expresident de la Generalitat, va ser beneficiari de dos comptes al país helvètic que van arribar a sumar 25,9 milions d’euros, dels quals 4,4 milions procedien d’un compte previ obert a Andorra.

És el resultat de la comissió rogatòria lliurada a Suïssa pel magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga Pujol Ferrusola per la presumpta comissió de delictes de blanqueig de capitals, contra la hisenda pública, falsedat en document mercantil i organització criminal.

Els dos comptes suïssos van ser clausurats el 2004 i 2005; i els fons, traspassats a una entitat luxemburguesa.

El magistrat sosté que la família Pujol Ferrusola «ha aprofitat la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política/social/econòmica catalana, per acumular al llarg dels anys un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques fruit de conductes corruptes».

Les facturacions milionàries realitzades a través de les societats instrumentals associades a Pujol fill, segons el jutge, «no tenen cap justificació material, i no se sostenen en cap cas en la prestació real de servei algun associat al concepte que es va traslladar a les factures». De la Mata veu acreditat que Pujol Ferrusola va recórrer a Suïssa i altres països per intentar ocultar i blanquejar els capitals obtinguts il·lícitament. En aquest context, segons l’acte, l’operació més voluminosa és una transferència de 4,4 milions realitzada el 27 d’agost del 2002 des d’un compte andorrà a un compte del banc JP Morgan a Ginebra.

«Unitat de caixa»

Segons la investigació, aquesta operació revela el principi d’«unitat de caixa amb el qual funciona la família», ja que, per ajuntar els 4,4 milions, el mateix dia de la transferència a Suïssa s’ingressen en el compte andorrà fons d’uns altres comptes als quals estaven o havien estat vinculats Oleguer Pujol Ferrusola, i la llavors dona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironè.

Jordi Pujol fill ja va ser interrogat al febrer del 2016 i a l’abril del 2017 per aquesta transferència, i va explicar, segons el seu entorn, que van ser inversions financeres, i que els diners eren seus, ja que s’havia repartit l’herència de l’avi.

Segons aquestes fonts, aquests moviments demostren que el primogènit era molt actiu en les inversions financeres amb la seva part del llegat de l’avi Florenci, però no acrediten que l’origen dels diners fos corrupte.

En la seva resposta als investigadors espanyols, Suïssa ha confirmat que Jordi fill tenia dos comptes a JP Morgan: un obert el 2002 i que va tancar el 2004 amb 8 milions d’euros, i un altre obert també el 2002 i clausurat el 2005. Es va obrir a nom de Selecta Fund i s’hi van transferir els 4,4 milions d’euros des d’Andorra. Selecta Fund havia estat constituïda el 2001 amb seu en les Illes Verges Britàniques, i com a beneficiaris del compte bancari apareixien Jordi Pujol Ferrusola i Carlos Javier Tusquets Trias de Bes.

Al setembre del 2002 aquell compte tenia 10,4 milions (inclosos els 4,4 transferits des d’Andorra), i arribà als 17,9 milions el març de 2004. Segons la investigació, els fons de JP Morgan van ser transferits a l’entitat Banque Pictet, a Luxemburg, on es van obrir dos comptes associats a Selecta Fund.

Temas

Comentarios

Lea También