30 anys de foc, espurnes i carretilles del Ball de Diables de Vila-seca

Els banyuts vila-secans organitzen la primera Trobada Nacional de Diables per Vegueries, en un dels actes de celebració del seu 30è aniversari
 

25 julio 2019 08:53 | Actualizado a 25 julio 2019 08:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ball de Diables de Vila-seca és un ball recuperat, és a dir, que és una colla de diables formada a través de les referències antigues de la colla de diables del poble, que algunes daten de temps molt antics, com és el cas de la de Vila-seca, que data del segle XIX. Per tant, no es tracta d’una colla nova, sinó de la ‘renaixença’ d’uns diables que ja existien en l’antiguitat. Aquest model el trobem en diverses localitzacions del territori tarragoní, com El Vendrell, que enguany també celebra els 40 anys de la recuperació del seu ball de diables, o la mateixa Tarragona, que va recuperar als diables l’any 1983.

El passat 22 de març es van complir 30 anys exactes de la recuperació del Ball de Diables de Vila-Seca. Amb motiu d’aquesta celebració, els diables  han realitzat diversos actes commemoratius, com la presentació de la imatge del 30è aniversari, per la Festa Major d’Hivern.

Aquest cap de setmana arriba el plat fort dels actes de l’aniversari, i no només perquè és la Festa Major d’Estiu i es realitzen els ja tradicionals correfocs, sinó perquè el dissabte 3 d’agost, els diables organitzen la I Trobada Nacional de Diables per Vegueries. Es tracta d’una trobada multitudinària, on hi participaran set colles de diables d’arreu de Catalunya, a part dels de Vila-seca, que representaran el paper d’amfitrions. Les colles convidades són el Ball de Diables de Reus, el Ball de Diables de Cervera Carranquers, el Ball de Diables de Banyeres del Penedès, els Diables de Terrassa, els Diables de Rocadepena d’Alpens, les Gàrgoles de

Foc de Banyoles i els Diables El Jordiet de Garcia, de les Terres de l’Ebre. Cada colla de diables representa a una Vegueria, de totes les del territori català, que dansaran en correfoc pels carrers del poble de Vila-Seca, acabant la jornada amb unes enceses de lluïment finals al pati de l’escola Torroja i Miret. Prèviament, a les 21:30h es realitzarà la Tabalada, on els diferents grups de foc faran retronar els seus timbals al Parc de la Riera.
 

Comentarios
Multimedia Diari