Alfons Garcia: «La diversificació econòmica és el futur de l’Hospitalet de l’Infant»

Entrevista. El batlle fa balanç d’aquest nou any de mandat que ha estat marcat per la crisi sanitària del coronavirus, una pandèmia que ha obligat a suspendre la Festa Major de Sant Roc

12 agosto 2020 18:30 | Actualizado a 14 agosto 2020 08:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Del 12 al 16 d’agost, l’Hospitalet de l’Infant tenia previst celebrar la Festa Major en honor de Sant Roc, el seu patró. Una festivitat que enguany s’ha vist afectada per la crisi sanitària de la Covid-19. Els rebrots registrats arreu d’Espanya en les darreres setmanes han obligat al consistori a sus-pendre la ‘programació atípica’ com apunta el batlle Alfons Garcia en aquesta entrevista. «L’any que ve ja l’agafarem amb més ganes i serà més alegre», manifesta.

No s’ha pogut celebrar la Festa Major però sí que han programat diversos actes per tot l’es-tiu. Destaquen les visites guiades al patrimoni, el cinema sota els estels, els espectacles de circ…

Hem volgut mantenir algun tipus d’activitat als espais oberts, són necessàries. El circ i el cinema s’han ubicat en un espai diferent a l’habitual, per poder controlar l’aforament i adoptant totes les precaucions. Hem intentat mantenir bona part de les activitats. L’important és que aquesta nova normalitat passa per ajustar-se a les pautes sanitàries.

Com s’ha treballat des del departament de Turisme per captar l’atenció dels turistes davant la Covid-19?

Hem participat en la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible per preparar les platges per aquesta temporada. Amb Protecció Civil hem posat en funcionament el servei d’informadors als accessos de totes les platges. S’havien de prendre mesures i estem molt satisfets perquè està tot molt controlat, sobretot els caps de setmana que és quan ve més gent de proximitat.

Els informadors estan fent molt bé la seva feina i crec que l’actitud de la gent està sent realment molt positiva. Quan els hi dius que han de portar la mascareta o han de mantenir la distància s’ho prenen bé, no hi ha cap problema.

Des del consistori també s’han pres mesures per ajudar les empreses locals.

Hem ampliat les línies de subvenció als autònoms i a les micro i petites empreses i gràcies a la modificació de les bases de les subvencions per a la contractació de treballadors en atur i per al foment de l’autoempresa, aquells que s’han vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma podran beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut. A aquestes subvencions hi destinarem 359.000 euros.

I per a les famílies?

Per fomentar el consum en els negocis locals, hem creat uns nous ajuts adreçats a totes les famílies del municipi, als quals destinarem 350.000 euros. Consistiran en unes targetes moneder que els lliurarem per consumir en els establiments que es vulguin adherir a aquesta iniciativa.

També hem creat uns nous ajuts per a la compra d’aliments i productes de necessitat dirigits a les famílies que pateixen les conseqüències de la crisi sanitària i hem modificat els ajuts puntuals socials per a persones en situació d’exclusió social, per incrementar l’import d’alguns dels que hi ha previstos en les bases i incorporar nous conceptes subvencionables.

També han posat en marxa una campanya de comunicació per incentivar el comerç local i en breu obriran una plataforma virtual que permetrà als establiments locals vendre els seus productes per internet...

Crec que amb aquestes mesures s’ha generat il·lusió i els comerciants han pres decisions acom-panyats de l’Àrea de Promoció Econòmica. Volem que els veïns consumeixin aquí a casa i crec que gràcies a aquestes mesures i a la conscienciació sobre la crisi s’ha aconseguit apropar els comerciants a la ciutadania.

La Covid -19 ha marcat aquest primer any de mandat. Quina valoració en fa?

Crec que hem emprès amb moltes ganes i il·lusió aquest projecte un cop renovats. Hem focalitzat l’atenció en el tema de l’autosuficiència energètica i la diversificació econòmica, són el futur. Hem de mirar les potencialitats que tenim amb el sector energètic. També és important donar més i millors serveis als nostres veïns. N’hi ha alguns que els estem millorant.

Crec que amb la Covid-19 hem fet una gestió prou intensa i àgil. Han estat uns mesos molt preocupants que ens han obligat a resituar-nos. Hem fet un exercici de reflexió perquè ens ha obligat a sortir de la rutina habitual. Ara és important no baixar la guàrdia per no tornar a com estàvem fa uns mesos.

Quins projectes han dut a terme i quins encara tenen pendents?

Hem tret el concurs del servei de redacció del projecte i direcció de les obres de construcció de la residència de gent gran a l’Hospitalet de l’Infant. També tenim entre mans l’ampliació de l’Escola Mestral amb el nou aulari d’educació infantil i projectes d’autosuficiència energètica: hem instal·lat plaques solars a la coberta del Viver d’Empreses i estan en marxa les obres de construcció de la xarxa de calor alimentada amb biomassa a l’Ajuntament de Vandellòs, al centre de dia i al consultori mèdic.

La renovació de la central nuclear Vandellós II és, sens dubte, una molt bona notícia pe r al municipi.

Creiem que aquesta mesura és positiva perquè vol dir que l’empresa amb les seves inversions fa viable el funcionament de la planta i vol dir que tindrem estabilitat laboral i al territori. És una oportunitat per continuar treballant en la diversificació econòmica del territori.

Com està evolucionant el treball per la diversificació econòmica pel futur postnuclear.

Hem d’anar avançant en sostenibilitat. Hem de ser capaços d’atreure inversions tecnològiques. Estem molt ben comunicats amb els polígons, volem que la gent es quedi aquí, que no marxi. La connectivitat, mobilitat i accessibilitat són molt importants i pels veïns i empresaris locals hem de treballar en aquesta direcció.

Comentarios
Multimedia Diari