Altafulla fa una aproximació al ceramista Martí Royo

La mostra es pot visitar fins al 18 de juliol a la sala del Fòrum, a la plaça de l’Església

11 julio 2019 11:50 | Actualizado a 11 julio 2019 12:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Centre d’Estudis d’Altafulla, amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi, s’han proposat que la memòria del destacat ceramista i escultor Martí Royo Tàrraga sigui recordada i, sobretot, donada a conèixer a tantíssims altafullencs que, pel creixement demogràfic i el pas dels anys, només el tenen present per l’àmplia plaça del municipi que porta el seu nom.

Per aquest motiu, una exposició antològida sobre l’obra de Martí Royo està instal·lada a la sala del Fòrum, a la plaça de l’Església d’Altafulla, en el marc de l’Any Martí Royo, en què es commemora el 70è aniversari del naixement de l’artista. Es pot visitar els diumenges, d’11,30 a 13,30 h. i la resta dels dies, de 18,30 a 20,30 h. fins el proper 18 d’aquest mes de juliol, data en què es complirà el 51è aniversari de la primera exposició de Royo precisament al Fòrum.

Abast creatiu

La mostra recull un seguit de catàlegs, programes, dibuixos, un recull de material i de la seva obra en ceràmica, que dona idea del gran abast creatiu de l’artista plàstic, nascut a l’Hospitalet de Llobregat i que es traslladà quan tenia 4 anys a Altafulla, d’on era originària la seva família. Royo va viure a Altafulla fins a la seva mort, el 18 de juliol de 1997.

Arrelat en la ceràmica tradicional i interessat per la contemporània, Martí Royo destacà en l’experimentació i la pedagogia de la tècnica oriental del raku, de la qual fou dels introductors a Catalunya i a Espanya. Va fer ceràmica d’ús tradicional, ceràmica artística, escultures, dibuixos, gravats i obres destinades a espais públics. A nivell teòric relacionà els procesos ceràmics amb les formacions geològiques i, a nivell pràctic s’inspirà en formes de la natura i en la ceràmica primitiva. Projectà diverses modalitats de forma i explorà l’ús de diferents combustibles. Va compartir els seus coneixements en multitut de cursos a Escoles d’Art de Ceràmica. En el moment de la inauguració de la mostra es va presentar un plànol carrerer amb la ubicació de les 44 obres de Royo en espais públics d’Altafulla, visibles per a tothom, amb un text biogràfic extens, en cinc idiomes, i una galeria fotogràfica d’obra de diferents èpoques i sèries.

Aquesta és una iniciativa més de les que s’han plasmat a redós de l’Any Martí Royo, com la publicació d’un conte biogràfic il.lustrat dut a les escoles, per divulgar ente la població escolar la figura de Royo; també l’entrada a la Viquipèdia; digitalització de diversos vídeos; editat un imant, i per iniciativa de l’Ajuntament la instal.lació de 4 tòtems amb contingut informatiu i divulgatiu.

Tot i que amb aquesta exposició finalitza l’any commemoratiu del naixement del ceramista, no es descarta fer extensiva l’efemèride a l’11 de novembre, festa major de Sant Martí a Altafulla, en què es complirà el 30 aniversari de la inauguració del monument al mític Pilar de Vuit, que presideix la Plaça del Pou (la de l’Ajuntament), que Martí Royo va bastir a tamany natural.

Comentarios
Multimedia Diari