Altafulla honora el pintor Josep Sala

Als 10 anys del traspàs. Inauguració d’una escultura al jardí del seu nom i presentació del llibre que recull l’obra de l’artista

13 diciembre 2020 11:30 | Actualizado a 13 diciembre 2020 11:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Altafulla ha volgut honorar la memòria de Josep Sala i Llorens, el reconegut pintor barceloní, el primer veí distingit amb el títol de Fill Adoptiu, per l’Ajuntament del municipi, nomenament que es va fer efectiu el 12 de setembre de 1993.

El d’ahir al migdia va ser un acte emotiu al Jardinet Josep Sala, l’espai públic situat entre el camí de l’Hort de Pau i el de les Moreres, molt a prop d’on Josep Sala va tenir l’estudi de pintura i va viure, des que arribà a la vila el 1978 fins al seu traspàs el juny de 2010.

Per impuls del Centre d’Estudis d’Altafulla i amb el suport de l’Ajuntament de la localitat, al bell mig de la zona enjardinada es va inaugurar una escultura, i un monòlit de pedra del Mèdol a l’entrada, que dóna el nom de Josep Sala a l’espai verd, obra de l’escultor i artista, Marcel Socias. Una escultura tridimensional que com va subratllar Gemma Maymó, responsable de l’àrea de Cultura, «evoca els trets del pintor: la família, el dissenyador i l’artista».

L’acte va comptar amb la presència de familiars del recordat pintor i, en el seu nom, Amanda, la filla de Josep Sala, va qualificar l’escultura «d’austera peró molt evocadora, en un jardí que esdevé com una gran tela que espera ser pintada».

I és que Josep Sala, que destacà durant anys com a publicista, en arribar a Altafulla carregà amb el cavallet, els pinzells i la paleta «i tant hivern com estiu sortia al camp i allí observava el seu entorn, per a ell màgic i inspirador, i el plasmava sobre tela, tant si plovia com si feia sol. Captava les llums i ombres de tot un dia, des d’un bassal fins a un canyar, això sí, sempre amb Altafulla en l’horitzó», va significar Salvador Anton, l’actual president del Centre d’Estudis d’Altafulla.

Paral·lelament es va presentar el llibre ‘Vuitanta-una altafulles de Josep Sala’ escrit per un altre Fill Adoptiu d’Altafulla, recentment nomenat, Joan Carnicer Torrent, editat pel Centre d’Estudis d’Altafulla, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la vila. El volum recull vuitanta-una obres en pintura, altafullenques, tantes com anys va viure en Sala.

A més del català, els textos estan traduïts al castellà a càrrec de Lluís Lorenzo i a l’anglès per Lídia Recasens. En aquest cas, Carnicer fa un relat que s’allunya de textos més tècnics i utilitza com a mètode narratiu la prosopopeia, quasi com una faula, sense perdre l’objectiu analític i rigorós. En les fotografies de les obres, fetes per Josep Borrell Garciapons es pot apreciar la depurada tècnica pictòrica de Josep Sala en què «els colors primaris passaven a ser secundaris», com es va comentar en la presentació.

Al marge de la vessant artística, Josep Sala es va implicar a fons en les iniciatives artístiques, i de tota mena, impulsades pel teixit associatiu altafullenc. Un poble on Sala va trobar altres pintors i pintores que van donar peu, sota el seu guiatge, a la creació l’any 2003 de Cercle Artístic d’Altafulla, entitat que continua ben activa.

Comentarios
Multimedia Diari