Ball de Dames i Vells a la cambrilenca

La picabaralla històrica entre vileros i mariners reneix enguany amb el primer ball parlat on els protagonistes  repassaran en clau satírica l’actualitat política municipal, catalana i estatal i introduiran expressions 100% locals

30 agosto 2018 09:53 | Actualizado a 30 agosto 2018 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La picabaralla històrica entre els vileros i mariners de Cambrils reneix amb força per la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. La novetat més destacada del programa d’actes serà el Ball Parlat de Vileros i Mariners que es podrà veure el dia 8 de setembre a la plaça de la Vila.

Una versió cambrilenca del Ball de Dames i Vells on ressorgiran de nou les antigues trifulgues entre els dos sectors, però aquest cop de forma teatral i amb un to més simpàtic i humorístic. 

Els protagonistes seran quatre matrimonis -dels quals un membre serà de la vila i l’altre de baix a mar-, un batlle, un mossèn de Vinyols i els Arcs i un agent -l’únic que parlarà en castellà- que repassaran en clau satírica l’actualitat social i política municipal, catalana i estatal.

Un repàs entretingut on els actors introduiran expressions 100% cambrilenques com «naltros»o «xiquets» per fer passar una bona estona als assistents durant els trenta minuts que durarà l’obra. 

Alba Pìjuan, una de les precursores d’aquest acte, explica que des de fa un temps ella i un altre dels impulsors, Marc Gibert, rumiaven com recuperar aquestes enganxades clàssiques entre els dos sectors

«Volíem fer alguna cosa però no trobàvem el format i vam proposar un ball de Dames i Vells però centrat en la idiosincràsia de vileros i mariners, és una peculiaritat que ens ha anat rodó. La identitat cambrilenca pràcticament ja no existeix i és una manera de rememorar els dos nuclis històrics», exposa.

Paraules com «naltros» o «xiquets» formaran part del llenguatge dels quatre matrimonis

Va ser cap a Setmana Santa quan Pijuan i Gibert van començar a treballar en aquesta obra de teatre popular i van involucrar-hi a un grup de persones, tant de la vila com de baix a mar. «Els actors i les actrius van rebre la idea molt bé, tots estem molt entusiasmats», comenta.

Per a promoure l’acte i el concepte de vileros i mariners, els impulsors també han creat un perfil a xarxes socials com Instagram o Twitter, una manera més directa per arribar als joves que no tenen tant present aquesta trifulga per un tema d’edat i també perquè el municipi ha crescut molt en els darrers anys i hi ha molta gent que no coneix aquesta baralla.

«La veritat és que érem molt positius perquè hem activat força les xarxes però no esperàvem aquesta expectació», diu Pijuan. 

Aquesta setmana s’estan presentant els quatre matrimonis amb una imatge i una breu descripció de la parella i la setmana vinent es penjaran uns gags dels protagonistes. «Hi ha molta gent darrere i tenim moltes ganes.

El nostre objectiu és que la gent vingui a passar-ho bé i se senti identificada i també ho fem per fer poble», afirma la jove, que espera que l’obra sigui un èxit. «Nosaltres ho hem treballat amb molt de respecte», assegura. 

Samarretes per la festa

Per altra banda, aquesta picabaralla també serà molt present a la Pujada de la Galera, que tindrà lloc el divendres 7 de setembre al vespre. Per a aquesta cinquena edició els dos sectors han creat unes samarretes amb el logo corresponent i una frase identificativa per continuar amb aquest joc cambrilenc. 

De moment, vileros i mariners ja han venut més de 200 samarretes de cada model. Cal dir que el disseny dels mariners no s’ha ensenyat enlloc perquè els promotors tenen la intenció que sigui una incògnita fins al darrer moment, mentre que els de la vila ja han difós el disseny que inclou la frase «Sóc vileru» o «Sóc vilera» i la falç de la plaça del Setge com a logotip. A més, els sectors han elaborat diferents complements per lluir el mateix dia. 

Durant la Pujada de la Galera es faran diferents proves per «picar» els dos bàndols. L’acte s’iniciarà al Passeig de les Palmeres a les 22 h i comptarà amb la participació del Ball de Diables Els Cagarrieres i la seva bèstia de foc, la Galera; les xarangues Bandsonats i Tocabemolls; el Marquès de los Vélez de la Colla Gegantera Tota l’Endenga i el Boc de Vandellòs.

Durant el recorregut es podrà degustar la beguda típica de la Festa Major, el Caminet, i en arribar a la plaça de la Vila hi haurà la ballada conjunta dels elements festius i el concert amb Miquel del Roig, que actuarà per segon cop consecutiu en aquest acte que cada any té més seguidors. 

Comentarios
Multimedia Diari