Cambrils: Recordar el passat per no repetir errors en el futur

Commemoració del Setge de 1640. El municipi va retre homenatge a tots els cambrilencs que van perdre la vida en aquella cruel batalla

09 diciembre 2018 18:34 | Actualizado a 10 diciembre 2018 04:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cambrils va retre homenatge ahir a les més de 600 víctimes del Setge de Cambrils de 1640. Es tracta d’un dels fets més transcendents de la història del municipi. Un episodi cruel i humiliant en què les tropes del rei Felip IV van arrasar la població cambrilenca.
La commemoració d’aquest fet històric que s’emmarca en la Guerra dels Segadors s’ha convertit en una tradició que s’ha celebrat any rere any des del 1983.

Durant l’acte institucional que va tenir lloc davant l’antiga muralla que va ser testimoni dels fets, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va destacar que es tractava d’un «deure de reconeixement als nostres avantpassats» i «una obligació nacional i patriòtica». I considera que el Setge de Cambrils és un dels fets més tristos que ha viscut la ciutat juntament amb els atemptats terroristes de l’agost del 2017.

Mendoza va aprofitar el seu discurs per denunciar «la situació insòlita de la política actual». I va afegir que «no podem acceptar l’escalada de les prohibicions i limitacions de llibertat». Va lamentar també que 378 anys després del Setge de Cambrils, avui «en ple segle XXI hàgim de denunciar que tenim presos polítics (...) exiliats i moltes persones represaliades i perseguides pel simple fet de votar. Què hi ha més democràtic que voler votar?», es preguntava.

L’alcaldessa va acabar la seva intervenció exposant que igual que aquells avantpassats cambrilencs, avui «tornem a lluitar contra l’opressió (...) perquè volem ser lliures».

Enguany com a convidada hi va haver la consellera de Justícia, Esther Capella. En el seu discurs va explicar que dels tràgics fets de 1640 se’n desprenien dues lliçons: La primera, el gran patiment que generen les guerres i la constatació que el trencament dels pactes no resol els conflictes. «Encara trobem guerra, exilis, camps de refugiats, i sembla que els partits d’ultradreta i xenòfobs adquireixen protagonisme. Hem de recordar el passat per no repetir errors en el futur», va afirmar la consellera. Finalment Capella va fer una crida a la ciutadania a no rendir-se i a seguir lluitant per defensar la identitat cultural catalana. «La història de Catalunya és nostra; davant dels que intenten escriure la història des dels tribunals», va sentenciar. 

L’acte institucional va començar amb la sortida de les autoritats acompanyades pel seguici festiu des de la plaça de l’Església. També hi era present el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, entre altres regidors del consistori cambrilenc. Els diables de Cambrils Els Cagarrieres van iniciar la cercavila pels carrers del Barri Antic on també hi van participar la colla Gegantera Tota l’Endenga amb els gegants del Setge i el ball de Bastons de Cambrils. 

A la plaça del Setge, centenars de veïns del municipi s’esperaven per veure l’arribada de les entitats en un matí marcat per les fortes ratxes de vent i el fred. Les autoritats van ser rebudes amb una traca final per part dels diables. Tot seguit van intervenir l’alcaldessa i la consellera de justícia que posteriorment van procedir a realitzar l’ofrena d’una corona de llorer en honor a les persones que van perdre la vida en la batalla del 1640. Una segona corona va ser col·locada a la muralla pel regidor de cultura Lluís Abella i les pubilles. 
L’acte va cloure amb un lluïment de les entitats. Els més grans, l’Ermengol i la Magdalena no van poder dur a terme la seva actuació pel fort vent. L’acte va cloure amb el cant dels Segadors per part de la Coral Verge del Camí. Un moment molt emotiu en què tothom es va posar dempeus per cantar l’himne. 

Comentarios
Multimedia Diari