Creixell celebra la festa del Santíssim Sacrament

Els veïns tradicionalment guarneixen uns altars al llarg de diferents punts de la processó

17 septiembre 2018 17:20 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Creixell va celebrar aquest diumenge dia 16 de setembre el dia gran de la seva Festa Major del Santíssim Sagrament. La Processó del Pa Beneït, és un dels actes més multitudinaris, on els nens porten les safates amb les coques, acompanyats de la comitiva d'autoritats, les colles del seguici i la cobla dels Ministrers del Benifet de Torredembarra.

Un altre dels altres actes destacats de la festa creixellenca és la subhasta de la coca del goig, adjudicada enguany a la veïna María Dolors Calvet per 300 euros. Els diners són destinats a obres parroquials de l'església de Creixell.

L'origen de la festa del Santíssim Sagrament és religiós. A l'Edat Mitjana, la pesta assolava els municipis i Creixell no n'era una excepció. Els vilatans de l'època es van recollir a l'església per protegir-se de la infecció mortal. Van entrar amb menjar, el van beneir i van aguantar fins que la malaltia va desaparèixer de la vila.

És per això, que per aquest motiu de fe, la celebració és en honor al Santíssim Sagrament, i un dels actes mes rellevants es la benedicció de coques. Posteriorment es menja la coca al temple.

Fa quasi 400 anys, es va crear la confraria de la Minerva. Ells eren els encarregats de vetllar pel Santíssim Sagrament i el treien pels carrers del poble cada tercer diumenge de cada mes! El portaven a les cases on hi havia malalts. Sobtadament aquella confraria era formada per homes i dones, cosa poc freqüent en aquella època...

Els confrares que estaven malalts ho feien saber posant plantes a la porta i per això ara se simbolitza amb els altars adossats a les façanes de les llars.

Amb el pas del temps i en desaparèixer la confraria, es va mantenir la celebració pel tercer diumenge del mes de Setembre, coincidint amb el final de la verema, on després del treball es preparava la festa. És per això també que la geganta de la nostra vil·la es diu Minerva, i porta el que porta a la seva panera (raïm i blat).

Com a curiositat, hem pogut saber, que abans les coques eren portades per les noies en edat de casar-se i solteres. (Com podeu comprovar a la foto antiga). Amb el pas dels anys hem pogut veure com a l'actualitat són portades per nens i nenes tot i que en imatges dels anys 80 veiem que les coques són només portades per les nenes!!

Amb el pas del temps i en desaparèixer la confraria, es va mantenir la celebració pel tercer diumenge del mes de Setembre, coincidint amb el final de la verema, on després del treball es preparava la festa. És per això també que la geganta de la nostra vil·la es diu Minerva, i porta el que porta a la seva panera (raïm i blat).

Com a curiositat, hem pogut saber, que abans les coques eren portades per les noies en edat de casar-se i solteres. (Com podeu comprovar a la foto antiga). Amb el pas dels anys hem pogut veure com a l'actualitat són dutes per nens i nenes tot i que en imatges dels anys 80 veiem que les coques són només portades per les nenes!!

Cada tercer diumenge de setembre Creixell celebra la Festa Major del Santíssim Sagrament, també coneguda per la Minerva. El nom ve de la confraria homònima, la seva fundació data del 26 de juliol del 1620, a l'església parroquial de Sant Jaume.

Es celebrava aquesta festa per commemorar l'acabament de la verema i quan la canícula d'estiu s'havia acabat. Però al desaparèixer l'agricultura i concretament el conreu de la vinya com a font principal de l'economia del poble, aquesta festa va anar minvant fins a quedar relegada a un simbolisme. La tradicional processó del pa beneit ha perdurat al llarg del temps afortunadament.

Els més joves de la Vila porten les safates guarnides amb coques i vi. La comitiva processional surt de la Casa de la Vila fins a l'església. Després de la Processó del Santíssim Sagrament, el pa beneit i el vi es reparteix i es menja dins de l'església.

Els veïns tradicionalment guarneixen uns altars al llarg de diferents punts de la processó del santíssim sagrament. També es posen domassos als balcons. A Creixell aquesta tradició pròpia ens ve de molt lluny, i cal mantenir-la. 

Comentarios
Multimedia Diari