Detecten el virus de la legionel·la en una escola de Segur de Calafell

Les traces detectades són prou lleus per no crear alarma, però l’Ajuntament ha iniciat el protocol de prevenció per evitar qualsevol probabilitat de contagi

21 septiembre 2017 08:47 | Actualizado a 07 noviembre 2017 13:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les anàlisis rutinàries van desvetllar traces de legionel·la a l’escola de Mossèn Cinto Verdaguer, a Segur de Calafell. Es van trobar ahir a les conduccions d’aigua del centre, durant les revisions que es realitzen cada dos mesos a tots els equipaments públics. 

De moment, no es coneix cap cas d’infecció, ja que, segons informe l’Ajuntament «la mostra trobada no era gaire gran, així que no sabem de ningú que hagi estat afectat».

Automàticament s’ha activat el protocol, que consisteix a tallar les aixetes d’aigua al centre escolar, procurar que ningú entri en contacte amb l’aigua, proporcionar un sistema diferenciat de dipòsits i repartir aigua embotellada, així com demanar que tothom que ho desitgi se’n porti de casa.

Paral·lelament s’ha iniciat el procés de descontaminació de l’aigua, amb un tractament químic amb base en productes de clor i que s’aplica fora d’horari escolar. El tractament s’allarga aproximadament quinze dies, durant els quals no es pot fer ús del sistema de canonades de l’escola, però per estar segurs que la desinfecció ha estat totalment satisfactòria poden passar fins a tres setmanes. 

Des de l’Ajuntament de Calafell es mostren tranquils, i asseguren que aquest tipus de contaminacions no són poc habituals, ni a Calafell ni a altres localitats. Asseguren que les mesures són totalment preventives i que no cal patir pel contagi. «De fet, ni tan sols caldria que aviséssim, el protocol no ho contempla, però nosaltres creiem que és millor avisar a la població. Sempre ho hem fet i ho seguirem fent», expliquen des de l’Ajuntament. 

Les condicions estiuenques faciliten la propagació del bacteri: la calor i les canonades per on no ha passat aigua en els tres mesos d’estiu es converteixen en l’hàbitat idoni per aquest tipus de contaminació.

L’últim any s’han detectat diverses contaminacions de legionel·losi a l’escola calafellenca. Per exemple, hi va haver una situació similar ara fa un any, juntament amb l’escola Santa Creu, que es va resoldre sense més conseqüències. De fet, en cap dels casos previs s’ha registrat cap cas de contagi. 

L’Ajuntament assegura que només detecten les traces perquè realitzen les inspeccions molt sovint, cada dos mesos, però que mai són indicadors que mereixin crear alarma.

Comentarios
Multimedia Diari