Devoció i festa en honor a la imatge de Santa Rosalia

Els carrers del centre del municipi del Baix Gaià van rebre el Quadre de Santa Rosalia acompanyat de la resta de balls i elements festius del seguici popular enmig de reminiscències històriques

16 julio 2017 16:44 | Actualizado a 16 julio 2017 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dia gran. La processó del seguici tancava ahir la jornada central de la festa major menor de Torredembarra. El Quadre de Santa Rosalia és la primera festa de l’any pels torrencs i l’avantsala de la festivitat de Santa Rosalia al setembre. Un dia que havia començat amb el repic de campanes i l’ofici en honor a la patrona de la localitat acabava amb tota la població bolcada als carrers per demostrar la seva devoció a la imatge de la santa.

El seguici començava amb elements festius de foc, el Ball de Diables i la Virgília, que anunciaven amb les flames el començament d’un recorregut totalment polaritzat: de l’infern fins a l’entorn celestial de la santa. 

La processó l’acabaven d’adornar el Ball de Serrallonga, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, els Nans, els Gegants, el Ball de Cavallets i l’Àliga. Tot en conjunt feia dels carrers de Torredembarra bullici i remoreig constant provocat per la gent que havia sortit de casa per poder ser partícips de la Festa Major. 

Segurament, la presència de les autoritats al capdavall de la corrua donava el punt més solemne de tot un recorregut que al mateix temps unia el carrer, els balls; amb una part més elevada, el govern municipal i la resta de regidors al voltant del Quadre.

Tot i això, els diferents elements festius conformaven una paleta de colors molt variada i oberta a tots els gustos. Les danses eren la imatge d’un resultat fet en comú i que arribava després de mesos de feina en comú. Ara bé, els gegants i els nans també despertaven eufòria entre tant grans com petits. Aquestes figures envoltades d’una força d’imant que alhora es barrejava amb els sons dels músics que els acompanyaven amb les tonades tradicionals i que despertaven en els més petits unes ganes inevitables de ballar. De la mateixa manera, tots els elements brillaven als ulls dels petits en forma de desig. Formar part del seguici esdevenia per a alguns menuts un pla de futur per als propers.
L’acte va culminar amb el cant dels Goigs a l’església de Sant Pere Apòstol que van entonar a una sola veu els fidels al Quadre de la patrona que va salvar a la localitat d’un mal fatídic.

Una festa amb història

La devoció al Quadre de Santa Rosalia es remunta al segle XVII en plena pandèmia de la pesta. L’any 1640 va arribar a les mans dels habitants del municipi un quadre amb la imatge de Santa Rosalia que va permetre, junt amb les mostres de devoció cap a ella poder curar tota la població malalta d’una xacra que havia afectat gran part del Vell Continent, Europa. Amb els precs a la santa, Torredembarra va poder tirar endavant i albirar un futur que pocs anys abans semblava inimaginable.

Comentarios
Multimedia Diari