Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet cedeix tres antefixes del segle V i VI a l’Ajuntament

Aquestes escultures, que es van trobar al poble, s’exposaran al Centre de Visitants de l’Hospital Coll de Balaguer.

Diari de Tarragona

Whatsapp
El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant ha cedit a l’Ajuntament tres antefixes.

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant ha cedit a l’Ajuntament tres antefixes.

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) ha cedit a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tres antefixes del segle V i VI aC per a la seva exhibició pública al Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer.

L’acte de cessió d’aquestes petites escultures que representen una cara femenina va tenir lloc el dissabte 2 de desembre en aquest equipament cultural, on restaran exposades en una vitrina.

La troballa d’aquestes antefixes ens remunta a començaments de l’any 1990, quan en el marc d’unes obres d’adequació de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, es van recuperar entre els materials procedents d’aquella intervenció, aquestes peces que van resultar ser antefixes del segle V i VI aC.

Alguns veïns, veient que l’excavadora s’emportava tot el material com si fos runa, van decidir salvar aquelles escultures i les van guardar a les seves cases particulars. Una va anar a parar als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, i Xavier Dupré, historiador i arqueòleg, veient la seva importància i interès, la va fer portar al Museu Arqueològic de Tarragona, on encara romanen.

A partir de la troballa de les antefixes i del nombre localitzat (9 o 10), Xavier Dupré va pressuposar l’existència d’un santuari grec a l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta àrea de culte, probablement ubicada on hi ha ara l’hospital, degué ser el punt en què la població indígena, els ibers ilercavons, i els grecs d’Empúries intercanviaven els productes de comerç d’ambdues cultures.

Una idea gens descabellada, perquè el Llastres era una via natural de comunicació que permetia accedir a la vall de l’Ebre, concretament a la zona de Móra, en la qual confluïen importants recursos miners i agrícoles de l’interior del país.

Passats els anys, amb la creació del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, va créixer l’interès per donar a conèixer aquestes peces que formen part de la història del poble.

Després de parlar amb els veïns que les custodiaven, tres d’ells les van dipositar a la seu del CELHI, que es va cuidar de consolidar-les amb l’ajut de l’experta en restauració Sònia López, ja que els anys i el material de poca qualitat de què estan fetes les havia malmeses bastant.

El CELHI considera que aquestes peces són de “gran interès per a la col·lectivitat, pel seu valor patrimonial i cultural i històric” i vol “afavorir-ne la seva preservació i divulgació”.

Per aquest motiu, aquesta entitat local ha cedit les tres antefixes que tenia en custòdia a l’Ajuntament, “perquè puguin ser vistes i admirades per tots els veïns, perquè són patrimoni de tots”, tal com argumenta en el document de cessió que la seva presidenta, Marta Quer, ha signat amb l’alcalde, Alfons Garcia. En nom del municipi, l’alcalde n’ha agraït al CELHI la donació.

Temas

  • Vandellos
  • L'Hospitalet de l'Infant
  • Patrimonio

Comentarios

Lea También