El col·lectiu senegalès es manifesta a Salou reclamant 'justícia'

Durant el recorregut de la marxa, en la qual hi han participat unes 150 persones, insults cap al col·lectiu des d'un bar han desfermat l'ira dels manifestants, que han respòs amb desperfectes al local (videos i àudios)

19 mayo 2017 22:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una manifestació convocada pel col·lectiu senegalès ha recorregut aquest dimecres al migdia el centre de Salou, després de la jornada d'aldarulls d'ahir, derivada d'un operatiu policial dels Mossos d'Esquadra que va acabar amb la mort d'un home. La marxa, que havia de començar a les 9 del matí, s'ha iniciat vora les 12 del migdia, després que Ajuntament, policia i manifestants arribessin a un acord en el recorregut.

Finalment, la concentració s'ha iniciat davant l'Ajuntament i s'ha dirigit cap a la plaça Sant Jordi, on vivia l'home que va perdre la vida. Durant el recorregut s'han cridat proclames com "justícia", "Mossos, racistes" o "Mossos, assassins". En tot moment hi ha una hagut una considerable presència policial. Després ha anat cap a la plaça de la Pau, on ha finalitzat i s'ha llegit un manifest. 

 

'Som pacífics'

En la lectura hi han participat líders religiosos de la comunitat senegalesa, membres del col·lectiu i al final fins i tot l'inspector en cap de la Policia Local de Salou. En el text, els representants senegalesos han destacat que "som una comunitat pacífica i no ens dediquem a la droga; tan sols venem samarretes", alhora que han demanat una "autòpsia i justícia" per aclarir els fets d'aquest dimarts fent una aposta per una convivència sense racisme. També han denunciat que se senten "perseguits" per les autoritats policials. Precisament l'inspector en cap de la Policia Local de Salou també ha realitzat un parlament, dirigit als manifestants. José Luís Gargallo, en un to conciliador, ha agraït l'actitud pacífica de la manifestació, malgrat els incidents que s'havien viscut uns minuts abans, i els ha volgut relativitzar.

 

Picabaralles

Els aldarulls han començat en el darrer tram de la marxa, quan des del bar 'El Rocío' del carrer Berenguer de Palou una persona ha increpat i insultat els manifestants. Fins al moment hi havia hagut una calma tensa però no ha estat fins aquell moment que hi ha hagut violència. Els manifestants s'han dirigit cap a la terrassa de l'establiment i hi ha hagut cops, s'ha trencat mobiliari i han volat cadires i taules. Al final, ambdues parts han aconseguit tornar a la calma, amb una presència activa en aquest sentit del germà de l'home mort ahir. 

La manifestació s'ha convocat per demanar justícia i una investigació de com es va produir la mort de l'home senegalès de 50 anys que ahir va caure pel balcó de casa seva quan els Mossos van entrar-hi en un operatiu en contra del 'Top Manta' i de la propietat industrial. Els agents asseguren que no hi va haver interacció entre ells i la víctima, i que va ser aquest que es va llençar pel balcó tot sol. Membres del col·lectiu senegalès però, acusen els agents d'haver estat ells qui el van llençar per la finestra. Arran d'això es va viure una intensa jornada d'aldarulls, amb agressions dels manifestants a la policia i càrregues policials. Tot plegat va fer que la circulació ferroviària s'hagués de tallar durant gairebé tota la jornada.

 

 

Moment de la manifestació (a dalt) i de la lectura del manifest, a la plaça de la Pau (a sota). Videos: Ariadna Escoda

 

 

'Els Mossos no el van llençar'

Durant el matí també ha fet declaracions Ibrhymma Sylla, el germà de l'home mort ahir, que ha assegurat que va haver-hi un "error catastròfic" en l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra. La família descarta que la víctima saltés pel balcó, per voluntat pròpia, però també que els Mossos d'Esquadra el tiressin expressament. "No m'ho crec. Crec que va haver-hi un error catastròfic perquè els Mossos van entrar de forma brutal a l'habitació".

 

La família de Mor Sylla, senegalès de 50 anys, ha presentat una denúncia contra els Mossos i reclamen que es faci justícia. "Intentem deixar tota la investigació en mans del jutge que s'encarregarà de conèixer la veritat. Volem saber la veritat i el culpable", ha afegit.

 

Comentarios
Multimedia Diari