«El món dels discapacitats era un desert»

L’Associació La Matinada porta 31 anys lluitant per la integració diària de les persones discapacitades a la societat

03 junio 2018 09:14 | Actualizado a 03 junio 2018 09:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació La Matinada és una entitat sense ànim de lucre que fa 31 anys que està en actiu treballant per integrar les persones discapacitades a la societat. Al principi era una comissió d’un conjunt de pares amb fills discapacitats que consideraven que «hi havia unes necessitats molt importants per als nostres fills que les escoles no podien cobrir», explica Júlia Ramon, presidenta de l’associació. L’entitat oficial com a tal va néixer l’any 1993, després que l’Ajuntament de Torredembarra exigís a la comissió que es transformessin en associació per tal d’afavorir les coses.

Un dels principals objectius de l’associació en els seus inicis era la dotació d’un centre ocupacional i de treball a Torredembarra per a les persones discapacitades, que es va inaugurar el 18 d’octubre de 2003 a l’avinguda Altafulla, 10-16, al Polígon Industrial Roques Planes. Actualment, al centre hi assisteixen persones de diferents municipis del voltant com la Pobla de Montornès o la Riera de Gaià.

Objectiu: pisos tutelats

En l’actualitat, l’objectiu de l’Associació La Matinada, juntament amb la Fundació Onada -entitat destinada a la integració social i laboral de les persones discapacitades- i l’Ajuntament de Torredembarra, és aconseguir que a la localitat hi hagi pisos tutelats perquè les persones amb discapacitat puguin tindre la seva pròpia autonomia. «Personalment, sempre sóc positiva i també ho sóc sobre aquest projecte, el que passa és que és un tema difícil», assegura Júlia Ramon.

Els pisos tutelats serveixen perquè les persones amb discapacitat puguin viure per elles mateixes i tinguin la seva pròpia casa, però sempre monitorats per algú perquè, segons el grau de discapacitat, es necessita més o menys monitoratge. Per exemple, un dels treballs d’un possible monitor seria acompanyament per anar a comprar o per anar al metge.

Activitats de tot tipus

La presidenta assegura que «30 anys enrere el món de les persones discapacitades era un desert» perquè hi havia molt desconeixement. Llavors el que el conjunt de pares volien amb l’associació era dotar els seus fills d’un espai de lleure i d’oci amb activitats diverses. Això s’ha consolidat amb els anys amb l’esplai de La Matinada que es realitza cada dissabte al Patronat Antoni Roig, en horari de 16 a 18 hores, amb unes 20 persones.

Tothom pot fer-se soci del centre, sense importar el municipi on estigui empadronat

Les activitats que es duen a terme a l’esplai sempre vénen de la mà de monitoris voluntaris i tracten tots els temes que creguin que poden interessar les persones discapacitades de l’associació, que ara compta amb un voltant de 40 persones entre els 20 i els 50 anys. La presidenta destaca que els agradaria tindre persones amb menys de 20 anys perquè «així l’associació continuaria, perquè seria una llàstima que es perdés». Però assegura que és complicat, ja que «la gent no està interessada a fer-se soci perquè ara, per sort, hi ha de tot per a aquestes persones».

Tot tipus d’activitats

La presidenta explica que es fan tot tipus d’activitats: treballs manuals, tallers de cuina, panellets, concerts de música, contes i poesia, entre altres. Aquestes activitats les coordinen els monitors voluntaris a principi de cada semestre. Per ser monitor «només fa falta tenir ganes i molta voluntat, també empatia amb aquestes persones», comenta Júlia Ramon. I assegura: «L’edat no importa, només volem que se’ls tracti bé». La presidenta també expressa que «les persones discapacitades són molt agraïdes i saben estimar tots aquells que els tracten amb afecte».

L’Associació La Matinada també compta amb activitats que es repeteixen cada any, com per exemple la participació en el Carnaval municipal en el qual cada any participen 25 o 40 persones; o la creació de postals de Nadal per enviar-les als diferents socis de l’entitat, que en total té al voltant de 200 socis. Per fer-se soci només cal pagar una quota anual de 18 euros –o la voluntat– i emplenar un simple formulari amb dades bàsiques.

Una altra activitat anual i molt esperada pels socis és l’excursió a diferents punts de Catalunya que s’ha fet sense interrupció des de l’any 1997. Cada juny, els socis de l’entitat viatgen en família (amb pares i nens) a visitar un poble de Catalunya com pot ser Figueres, Cardona, Olot o Manresa –aquest any van a Benifallet–.

Comentarios
Multimedia Diari