Els Xiquets de Vila-seca celebren trenta anys tocant el cel

L’entitat inaugurarà una exposició fotogràfica que repassa les seves tres dècades dividides en dues etapes

22 julio 2021 12:23 | Actualizado a 22 julio 2021 12:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Trenta anys no es compleixen tots els dies, especialment quan es tracta d’una entitat festiva que compta amb la participació desinteressada de moltes persones del poble que estimen i volen promoure la cultura i les tradicions. Enguany els Xiquets de Vila-seca celebren les tres dècades d’existència, un aniversari que es commemorarà amb l’exposició fotogràfica Amb tu tocarem el cel! 30 anys de Xiquets de Vila-seca, que s’inaugurarà el proper 28 de juliol a la tarda a la sala polivalent de l’Ajuntament. 

La pandèmia ha fet inviable poder festejar aquesta xifra rodona amb un acte molt més popular, per exemple, una trobada amb altres colles castelleres. «És evident que ens hagués agradat fer alguna cosa més maca, un acte més gran que una exposició. Però hem de ser responsables», afirma el nou president de l’entitat, Hèctor Soler.

L’entitat vol que l’exposició arribi a altres sales de Vila-seca perquè tothom la gaudeixi

La mostra fotogràfica comptarà amb una selecció de les imatges més representatives de les dues etapes de la colla en aquests trenta anys. «El 17 de gener va ser l’aniversari de la primera actuació que vam fer els Xiquets. És un recull de fotos molt emotiu i es veu l’evolució que hem tingut al llarg dels anys. En aquesta exposició també hi ha participat gent del poble, s’han aportat imatges, sobretot de la segona etapa», senyala Soler, que afegeix que la voluntat dels membres de l’entitat és que l’exposició sigui itinerant i es pugui instal·lar en altres sales de Vila-seca, com el Castell o la Societat Las Vegas. «Volem rodar-la una mica perquè tothom pugui gaudir-la», manifesta.

La colla vila-secana, amb la camisa de color blau cel, es va fundar a la fi del 1990. La seva primera actuació es va fer en el marc de la Festa Major de Sant Antoni. Van aconseguir alçar un 3d5, una gran estrena per una entitat que va estar en actiu fins l’any 1997. El segon període es va iniciar a finals de 2013, quan alguns dels membres històrics van decidir reprendre l’activitat. El 13 de gener de 2014 la colla va ser aprovada per la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a colla en formació i el 2015 va passar a ser una colla de ple dret.  

«La nova etapa la van començar un grup de valents. La il·lusió hi era des del primer moment. El primer dia no vam descarregar cap castell i a la segona sortida vam poder descarregar el primer, ens ho vam passar molt bé. Hi havia gent amb experiència com el Jordi Sesplugues que ens van guiar. Recordo que després del primer any, a la diada de les Colles del Sud, vam fer un primer intent de 3d7 i  l’any següent vam consolidar-nos amb castells de 7 i hem anat evolucionant», explica el president de la nova junta que es va escollir aquest juny.

Els efectes de la pandèmia

Soler reconeix que aquests darrers dos anys la colla ha perdut «una mica de pistonada» per la situació sanitària. «Portàvem dos anys sense caure i quan va arribar l’hora de tornar als assajos va començar la pandèmia», diu el responsable de l’entitat, que actualment compta amb una vuitantena de membres, una xifra que pot arribar a un centenar els dies que compten amb la participació dels estudiants i altres persones que viuen fora del municipi. «El tema dels castells és molt sacrificat perquè són moltes hores d’assaig. Requereix un compromís que costa molt de mantindre i hi ha gent que estudia o treballa fora i no poden venir cada setmana», expressa.

 

Els Xiquets de Vila-seca van iniciar els assajos per la Festa Major d’Hivern de 2020 i a finals de febrer els van reprendre però només van poder fer-ne dos. Després d’un llarga temporada sense reunir-se, aquest juliol van començar de nou els assajos però les dades epidemiològiques i les noves restriccions per fer front a la Covid-19 van fer que tornessin a aturar-los sense tenir una data de tornada. «Fa un any i mig que no podem fer castells. Vam reprendre els assajos fa dues setmanes però els vam haver d’aturar. Tenim moltes ganes de veure’ns, d’assajar i tornar a fer castells, però volem esperar a que la situació millori perquè hi ha molta gent jove que encara no està vacunada i per responsabilitat hem de parar fins que sigui segur», declara.

La colla vilasecana busca un local "assequible i accessible" per quan reprengui els assajos

El president confirma que la colla estarà present a la Festa Major d’Estiu. Participarà al seguici festiu amb un pilar o una actuació que es pugui fer dins la bombolla recomanada. «Volem que es vegi que estem compromesos amb la festa encara que no puguem fer una actuació més gran», afirma.

Un dels objectius de Soler és mantenir el «caliu» amb la gent de la colla tot i no poder reunir-se. Com destaca, és important tenir un contacte i fer activitats perquè la gent continuï vinculada a l’entitat. «Un dels temors arran de la pandèmia era que la gent es donés de baixa però per sort no ha passat. Ens hem marcat l’horitzó de fer feina per organitzar assajos i tenir una activitat, també amb la canalla. És essencial pel caliu de colla intern. Trobem a faltar aquest contacte. Quan fa uns dies ens vam tornar a ajuntar vam veure una mica la llum», comunica el president. 

També la colla ha hagut de fer front a un altre problema «més angoixant»: la falta de local. Fins ara els Xiquets assajaven a l’antiga sala de cine de la Societat Las Vegas, però la pandèmia va fer que l’espai es reinventés i ara no poden fer-ne ús. Per aquest motiu, el president demana ajuda al consistori per trobar un nou equipament amb les condicions necessàries per poder assajar amb seguretat. «Sabem que l’ajuntament vol fer a llarg termini una casa de la cultura però a curt termini necessitem que ens doni un cop de mà en aquesta recerca. Intentarem que sigui un lloc assequible i accessible», conclou. 

Comentarios
Multimedia Diari