Entitats rebutgen la proposta d’enllaçar la línia convencional de ferrocarril amb l’AVE al Baix Gaià

Els opositors denuncien l’elevat impacte ambiental i social que tindria la nova infraestructura plantejada per les plataformes en defensa del ferrocarril

 

10 agosto 2017 15:55 | Actualizado a 10 agosto 2017 16:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Entitats veïnals, ecologistes i formacions polítiques han expressat aquest dijous el seu rebuig “total” a la proposta de les plataformes en defensa del ferrocarril i del transport públic de construir al Baix Gaià l’enllaç entre la línia de tren convencional i la d’Alta Velocitat. Segons els opositors, l’impacte ambiental i social d’aquesta proposta és “molt elevat”, tenint en compte que a la zona ja hi conviuen diverses carreteres, a més de l’AP-7 i línies de tren. Les entitats constaten que el document de diagnosi plantejat per les plataformes “deixa al descobert una greu mancança de gestió i retard en infraestructures”, permetent, per exemple, que les mercaderies perilloses circulin per la ciutat de Tarragona. En aquest sentit, els opositors reclamen un debat “ampli i transparent” amb la participació del territori i demanen optar per una alternativa “que garanteixi la millor solució i amb menys impacte”.

La proposta de construir al Baix Gaià el ‘bypass’ entre la línia convencional de ferrocarril i la de l’Alta Velocitat sorgeix del document ‘Diagnosi i proposta de millora del servei ferroviari al Camp de Tarragona’, presentat el mes passat per Pdf.camp -la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat- i per l'associació Promoció del Transport Públic (PTP). Les plataformes sostenen que l'enllaç a Altafulla és la millor solució per evitar que Tarragona quedi desconnectada de l'alta velocitat a partir del 2018. En aquest sentit, avisen que, un cop es faci l'ample internacional, la ciutat perdrà l'Euromed. 

La proposta, però, no es veu amb bons ulls per part d’algunes entitats del territori, que aquest dijous han fet públic un manifest de rebuig. L’han signat la Federació de Veïns de Llevant de Tarragona, l’Associació Mediambiental la Sínia, l’Esquerra Independentista d’Altafulla – l’EINA-AM, Acord per La Riera – Entesa, Associació Terres del Gaià, Ecologistes en Acció – GETE i l’Associació de Veïns de La Móra i Tamarit. Les entitats recorden que ja es va fer una proposta similar amb la construcció de l’Alta Velocitat i que, aleshores, ja van expressar la seva disconformitat. 

La possible construcció d’aquest enllaç podria tenir un gran impacte en els diferents nuclis de la zona. El nucli de Ferran, adverteixen, quedaria envoltat d’infraestructures i afectat per un elevat impacte paisatgístic i acústic. El poble d’Altafulla, per la seva banda, veuria com el sud est del municipi quedaria sense cap espai lliure i envoltat entre carreteres i línies ferroviàries, mentre que la Pobla de Montornès ja té a tocar la línia del TAV i l’autopista, denuncien. 

“No entenem, que es plantegi aquesta infraestructura de gran impacte sobre el territori i la inversió que suposa, ja que des de diversos estaments s’ha dit reiteradament que el tercer fil és una solució provisional i, precisament, aquesta proposta afavoria tot el contrari”, lamenten en el comunicat. 

A més, els opositors critiquen que la proposta d’aquest enllaç ferroviari afecta de ple la Vall del Gaià i les seves hortes fèrtils. Les hortes de Ferran, on actualment hi ha camps de sembrat, avellaners i horta, són també un estratègic corredor biològic per la fauna, defensen. “La seva destrucció suposaria un nou impacte sobre aquest tram baix del riu Gaià, declarat Espai d’Interès Natural i integrat a la Xarxa europea Natura 2000”, conclouen.

Comentarios
Multimedia Diari