«Estem encantats de rebre tothom qui vulgui cantar»

Reportatge. La Coral Eixàrcia, una de les més actives i amb més anys d’història a Salou, es reactiva i reprèn les actuacions amb motiu de l’arribada del Nadal

19 diciembre 2021 16:48 | Actualizado a 19 diciembre 2021 16:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Patrticipar en una coral proporciona una oportunitat de gaudir del cant amb un grup de persones igualment apassionades. A Salou, una de les corals amb més anys d’història és Eixàrcia, que aquesta setmana ha reprès les seves actuacions després més d’un any de pandèmia.

Els orígens d’aquesta coral es remonten als anys 80 i es troben a l’Església Santa Maria del Mar. Van ser 18 persones que hi col·laboraven activament amb l’església les que van conformar, en el seu naixement, la coral. Més endavant es van traslladar a l’Esola de Música -llavors ubicada al Carrer València- i, actualment, assajen i es reuneixen al Centre Cívic de Salou.

Els assajos es realitzen els dilluns a les 18h i tothom hi pot acudir. «Quan una persona està interessada en entrar-hi, ve als assajos i, després d’escoltar dos o tres dies, comença a cantar», explica Maite Cousillas, secretària de la coral.

El repertori de la coral inclou cançons populars catalanes, castellanes, franceses i d’altres països; música religiosa, cançons de pel·lícules, etc. «Hi ha varietat i és molt divertit», va comentar Danièle Fähndrich, presidenta de la coral.

Actualment, l’activitat de la coral encara es troba afectada per la Covid-19. Abans de l’arribada del virus, la coral cantava a Salou, tant als carrers com a concerts, amb motiu de les festes -nadal, festes majors de la localitat i altres dates assenyalades-. També sortien a altres municipis, on realitzaven actuacions amb altres corals i, d’altra banda, convidaven a grups d’altres localitats a cantar a Salou. Aquesta activitat s’està reactivant en aquests moments. Els assajos es van reprendre de manera constant al mes d’octubre. Amb l’arribada del Nadal, la coral ha posat en marxa de nou les actuacions. El dijous van sortir als carrers a cantar nadales, mentre que ahir dissabte van interpretar cançons nadalenques a l’Església. Totes dues actuacions es van dur a terme amb la comapnyia del Coro Vasco Ama Lur, una altra de les corals més actives a Salou.

Una coral oberta a tothom

Fähndrich i Cousillas expliquen que actualment hi participen de manera activa 17 membres, lluny del més de mig centenar que s’ha arribat a tenir. La secretària explica que hi ha diverses raons darrere d’aquesta circumstància. En primer lloc, evidentment, la Covid-19: després d’un llarg període d’inactivitat, alguns han perdut l’interès, mentre que d’altres encara limiten les seves interaccions socials degut a l’amenaça del virus. Una altra raó es troba en els «inconvenients» horaris d’assaig. Actualment s’assaja de 18h a 19:30h, pero abans era de 21h a 23h. «Costava que la gent vingués constantment a aquesta hora, especialment a l’hivern», va comentar Cousillas.

No obstant això, el principal problema que pateix la coral és la manca de relleu generacional. No arriben nous membres més joves. «Els més grans s’han anat jubilant quan la veu no donava per més, i no aconseguim que la gent jove vingui», lamenta la secretària de la coral, que fa una crida a animar la gent interessada en cantar: «Estem absolutament oberts a rebre nous membres, tenim un molt bon ambient a la coral. Tothom que vulgui que vingui a escoltar-nos, estarem encantats de rebre’ls, i que tingui clar que no farem una prova perquè entri, estem absolutament oberts i ho gaudiran». A més, als assajos, el director de la coral, Piotr Issel, proporciona pautes i tècniques en funció de la corda (tipus de veu) de cada membre.

Finalment, les dues representants també van valorar la tradició del lloc com a factor clau perquè arribin membres: «hi ha pobles on és habitual que la gent canti, i potser a Salou això no passa». En relació amb això, és destacable el fet que s’ha reduït el nombre de corals actives a Salou en els últims anys. Tot i això, a Eixàrcia «seguim endavant, amb moltes ganes, encantats de rebre nous integrants i desitjant poder tornar del tot a la normalitat.

Comentarios
Multimedia Diari